Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sirkuset Sandberg

Reiser en norsk statsråd til et land regjert av et autoritært prestestyre, er han eller hun aldri en privatperson.

DRO PÅ FERIE TIL IRAN: Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DRO PÅ FERIE TIL IRAN: Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Sandberg er en politiker som tror at det meste går. Det gjelder bare å pakke tvilsomme handlinger eller holdninger inn i uklarheter, halvsannheter, høyrøstet retorikk og offerrollen. Akkurat nå kjører fiskeriministeren denne metoden for full gass. Etter kritikken mot Sandbergs reise til Iran, har han med velkjent indignasjon avfeid alt med at han er tre personer og klarer å skille mellom disse. Trippel-Sandberg er både privatperson, partitopp og statsråd, og beveger seg sømløst mellom disse rollene.

Dette er sludder. Selvsagt har alle mennesker – også statsråder – krav på private rom i livet der offentligheten ikke skal ha adgang. Men reiser en norsk statsråd til et land regjert av et autoritært prestestyre, er han eller hun aldri en privatperson. At Sandbergs reisefølge er en tidligere asylsøker som nå omtaler seg selv som en slags rådgiver mellom Norge og sitt tidligere hjemland Iran, forsterker dette. Hun er også innehaver av et firma som skal drive sjømathandel mellom Norge og Iran.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

Her er det så mange snubletråder at selv den sløveste politiker ville oppdaget dem. Per Sandberg er mye rart, men hodet er det ikke noe i veien med. Derfor er det naturlig å sette reisen i sammenheng med den positive holdningen til Iran han har demonstrert over lengre tid. Både som partipolitiker, statsråd og privatperson.

Hans Iran-entusiasme har bl.a. gitt seg utslag i deltakelse under etableringen av en iransk-norsk venneforening og feiringen av iransk nyttår. At Sandberg nå forsøker å framstille seg som en forkjemper for demokrati og menneskerettigheter i Iran, er ikke troverdig. Hans handlinger har til nå vært regime-vennlige.

Det mest pinlige og alvorlige i denne saken er Sandbergs manglende varsling og egenrådige sikkerhetsvurdering. Sandberg sier nå at han orienterte departementet dagen etter at han ankom i Iran, og Statsministerens kontor dagen etter det. Sikkerhetsvurderingen gjorde han selv, basert på tidligere besøk til Iran.

Underveis i denne saken har fiskeriministeren avfeid kritikken som tøvete produksjon av «konspirasjons- og korrupsjonsteorier». Dette motangrepet er en typisk Sandberg-finte, men mangler enhver berettigelse. Fiskeriministeren skulle langt tidligere sett rolleblandingene og farene som er knyttet til privat omgang med et regime som også driver omfattende spionasje i Norge.