Sirkuset starter

I dag starter rettssaken mot Michael Jackson. Han vil erklære seg ikke skyldig.

- Michael vil erklære seg ikke skyldig, heter det i en kunngjøring fra Jacksons forsvarer Mark Geragos.

Tiltalen mot den 45 år gamle superstjernen er på ni punkter, og strafferammen for overgrepene han er tiltalt for er på hele 20 års fengsel.

Jackson er anklaget for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig gutt, og for å ha gitt den samme 14 år gamle gutten rusmidler.

Sirkus

Den normalt noe søvnige byen Santa Maria, nord for Santa Barbara i delstaten California, vil bli gjenstand for et mediesirkus uten like fredag.

Familiemedlemmer og fans ventes å strømme til rettslokalet i hopetall, mens stjernene i amerikansk showbusiness er mer splittet i sine reaksjoner på Jackson-saken.

Mens Jackos svarte venner har gitt ham rask og sterk støtte, har de hvite for det meste holdt seg tause.

Hiphop-prinsessen Missy Elliot, souldronningen Alicia Keyes og popveteranen Lionel Richies kjendisdatter Nicole har offentlig tatt parti for Jackson. Gamle hvite venner som Liza Minnelli, Brooke Shields og Macaulay Culkin har derimot valgt å tie.

- Han er svart, rik og berømt, og rettsvesenet har visst ikke noe bedre å gjøre. Når du er svart og blir rik og berømt, kan du regne med å få makthaverne på nakken, sa funkveteranen Rick James torsdag.

Avmålt kjempe

Den svarte borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er mer avmålt i sine kommentarer til Jacko-saken. Han understreker at artisten «fortjener skikkelig og rettferdig behandling», og ber mediene holde seg i skinnet til retten har sagt sitt.

Den sørafrikanske avisen The Guardian spør spydig om Michael Jackson, som er blitt beskyldt for å bleke huden, nå forsøker å gjøre seg så svart som mulig igjen. En god del amerikanere reagerer også på at Jackson plutselig henviser til sine «svarte røtter».

For Jackson selv er slik kritikk trolig mindre viktig enn den uforbeholdne støtten han får fra sine nærmeste. Både moren Catherine og broren Jermaine kaller saken enkel og grei: Michael er uskyldig, og dermed har han ingen ting å frykte, mener de.

NTB

<B>DET VENTES MANGE FANS:</B> Beverly Brown fra Philadelphia holder en støtteerklæringen i været under en demonstrasjon torsdag.