Sirkusprinsen

- Det er jo et sirkus, sier Askil Holm (22). Om bransjen han har prøvd å komme inn i siden han var ni.

ASKIL HOLM har et blikk som sier kaffe og mat. Nå.

Han har akkurat kommet seg ut av bilen som tok ham og Morten Abel fra Tønsberg til Kristiansand. Nå skal han rusle litt rundt i Kristiansand, høre et par konserter, før han skal spille igjen i morgen i Hallen.

- Det var dødsbra i Tønsberg. Morten Abel var i storslag.

- Og du da - var du i slag?

- Ja, jeg også. Jeg fikk bra respos, bra omtale - jeg er inne i en god bølge for tiden.

Selv om dét er en sannhet med visse modifikasjoner. Han har nemlig vært inne i en god periode ganske lenge. Med kun en EP å vise til, har han fått usedvanlig mye omtale og begeistrede tilrop. Noen snakker om hype.

- Du er ikke redd for et skikkelig mageplask når plata kommer?

- Nei, jeg tror ikke det kommer til å skje. Både ut i fra hvilken type musikk jeg spiller, og hva slags type person jeg er. Jeg har et trygt grunnlag og nettverk rundt meg, og har brukt lang tid på å jobbe meg opp. Skulle det ha kommet et mageplask, så hadde det skjedd nå.

NÅR ASKIL SKAL BESKRIVE sin egen musikk, og det blir jo musikere ofte bedt om å gjøre, så sier han at det er poprock med tilsnitt av noe annet.

- Poprock som møter Beck, Kent, folkrock... Jeg tror jeg greier å mikse det uten at det høres påtatt ut.

Det har skjedd et par ting siden han skrev sin første sang da han var ni. Siden har ble med i band da han var ti. Siden han vant en talentkonkurranse da han var femten.

- Jeg har blitt mer rocka, fått mer trøkk, mer elementer.

Dessuten har han blitt signa av Universal. Men han er fortsatt trønder. Er fra Namsos.

- Det å være fra bygda er veldig sunt. Man må bevise mer, det er større grad av jantelov. Når man har bygd seg opp i et slikt miljø, blir ikke fallhøyden så stor. Og personlig er jeg ikke redd for misunnelse, folk får mene det de vil.

Askil bor nå i Trondheim.

- Jeg kommer ikke til å flytte derifra. Trondheim er stor nok til å være by, og samtidig liten nok til å være bygd. Dessuten er det en musikkby på linje med Bergen. En musikkmetropol.

RESTEN AV SOMMEREN skal Askil bruke til enda flere konserter. Og til å skrive enda flere sanger. Kort sagt: Mer sirkus.

- Vi reiser, har det artig, er litt sinte på hverandre... Jeg vet ikke hva jeg skal sammenligne det med - kanskje med en veldig spesiell form for familie?

Askil Holm spiller i Hallen i Kristiansand i morgen kveld.

THE BEACH: Poprock-kometen Askil Holm koser seg på stranda i Kristiansand, byen hvor han fikk stor oppmerksomhet under By:larm i vinter.