Sissel, Eidsvåg og Bremnes kjemper om samme ære

Ni nye nominasjoner til Rockheim Hall of Fame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvem skal få lov til å henge på populærmusikkveggen på museet i Trondheim neste år?

Tre av disse ni Ni er nominerte, tre av dem får heder og ære. Di nominerte til Rockheim Hall of Fame 2016 er:

• Karin Krog, • Motorpsycho, • Svein Finjarn, • Bjørn Eidsvåg, • Kari Bremnes, • Jens Book-Jenssen,       • The Aller Værste, • Finn Kalvik  • Sissel Kyrkjebø.

To av de som er nominerte er døde, Jens Book-Jenssen (1999) og The Aller Værstes låtskriver Lasse Myhrvold, (2006).

- Gode kandidater Årets nominasjonskomite har bestått av Jan Eggum, Bertine Zetlitz, Lars Vaular, Sissel Guttormsen (direktør for Rockheim), Larry Bringsjord (styreleder FONO), Ingrid Kindem (styreleder NOPA) og Arvid Skancke-Knutsen (musikkviter).

Leder for nominasjonskomiteen, Jan Eggum, har hatt en krevende jobb for å lande disse navnene:

- Man kan få sin Hall of Fame på grunn av folkekjærhet, eller en trofasthet som en selvoppfunnet genre, eller en enorm musikalitet, eller en utsøkt melodiøsitet, eller i kraft av sin tydelige personlighet. Vi skal prøve å finne noen som ideelt sett har alle disse kvalitetene gjennom mange år, og dette er gode kandidater fra alle deler og generasjoner i populærmusikken i Norge, sier Eggum.

Booken og Motorpsycho Mange navn ble lansert på nominasjonsmøtet i Oslo. Noen helt nye, noen tidligere nominerte, men etter to timers diskusjon ble det endelig enighet om verdige ni band og artister. Prosjektleder Terje Nilsen for Rockheim  Hall of Fame er godt fornøyd med de ni artistene komiteen har funnet fram til.

- Her har vi et vidt spenn, med ytterpunkter som Jens Book-Jenssen og Motorpsycho, sier Nilsen.

- Noen trodde det skulle bli verre å finne kandidater til Hall of Fame med åra, men det er tvert i mot. Dette blir mer og mer spennende, skogen av norsk populærmusikk er utrolig interessant og innholdsrik. Alle ni band og artister som er nominert, er verdige en innlemmelse, sier Nilsen.

Her kan du lese om de tidligere vinnerne: 2011, 2012, 2013, 2014 og 2015.

Om de nominerte: Karin Krog (født 15. mai 1937 i Oslo) har mottatt en rekke priser for sin lange innsats i norsk jazzliv, og har gitt ut nærmere førti album siden 1964 - hele tiden med et uvanlig klart blikk for musikalsk kvalitet og elegante fraseringer, som har påvirket og inspirert flere generasjoner med kvinnelige vokalister. Hun begynte i populære Kjell Karlsen Big Band, var åpen for pop-musikk og gjorde innspillinger med Public Enemies på 60-tallet. Internasjonalt har hun samarbeidet med bl.a. Archie Shepp, John Surman, Lester Bowie, Carla Bley, Bengt Hallberg og Palle Mikkelborg. Alt i 1969 ble Karin Krog kåret som en av Europas beste jazzvokalister av fagbladet Down Beat. Hun var den første lederen av Norsk Jazzforum, og driver sitt eget plateselskap, Meantime Records.
(Tidligere Rockheim-nominasjoner: ingen)

Motorpsycho. Debuterte med demokassetten «Maiden Voyage» i 1990, og ga ut debutalbumet «Lobotomizer» året etter. Det store gjennombruddet kom med den doble «Demon Box» i 1993. Bandet spiller over store deler av verden, der de følges av et nettverk av entusiastiske «Psychonauts». Musikken er kompromissløs og ambisiøs, og har gjennom karrieren tøtsjet innom sjangre som rock, pop, country, avant garde, psykedelia og bluesrock. I 2015 ble bandet hyllet med en stor utstilling på Rockheim, samtidig som boken og samleplaten «Supersonic Scientists» kom ut. (Tidligere Rockheim-nominasjoner: ingen)

Svein Finjarn, (født 15. november 1946) representerer en unik historisk tidslinje i norsk populærmusikk som tar oss helt tilbake til Shadow-perioden. Han startet sitt første band allerede i 1957, Lucky Boy & His Crazy Rockets, før han ble med og startet The Beatniks i 1961, som er et av Norges lengstlevende band.  De debuterte på single i 1962, ga ut sin første LP i 1967, og slapp sitt foreløpig siste album i 2008. Svein Finjarn har vært med helt siden starten, og må regnes som en av våre beste gitarister gjennom tidene.  Han har fått hilse på The Beatles (Gøteborg 1963) og spilt på legendariske Cavern Club i Liverpool (1965). Han har også gitt ut flere soloplater og har ellers satt spor etter seg med bl.a. The Blue Secrets, The Cannons, Jumbo, Finjarn-Jensen, Fresh Air og New Jordal Swingers. (Tidligere Rockheim-nominasjoner: ingen)

Bjørn Eidsvåg, (født 17. mars 1954) er for lengst blitt en bauta i norsk musikkliv. Han har utgitt 25 album siden debuten i 1976, og har blitt hedret med Spellemannprisen fire ganger. Han skriver tekster rundt tvil, tro og kjærlighet som mange kjenner seg igjen i, og har et stort og trofast publikum over hele landet. Han har også solgt svært mange plater, der "Tålt" fra 2002 passerte mer enn 220 000 eksemplarer. Andre store suksesser er "Landet lenger bak" (1995), "En vakker dag" (2004), "Nåde" (2006) og "Far faller" (2013). Han har i tillegg fremmet norsk populærmusikk gjennom sine verv i NOPA, GRAMO, TONO og Norsk Artistforbund. (Tidligere nominasjoner: 2011)

Kari Bremnes, (født 9. desember 1956) er svært anerkjent som visesanger, musiker og låtskriver. Selv om hun nesten utelukkende synger på norsk, har hun nådd ut til et betydelig utenlandsk publikum, bl.a. i Tyskland. Hun er en høyt aktet historieforteller, og har siden 1987 gitt ut 15 soloalbum av høy kvalitet. I tillegg kommer en lang rekke plater i samarbeid med andre artister. Hun har mottatt Spellemannprisen tre ganger, og har også blitt belønnet med blant annet Gammleng-prisen, NOPA-prisen og Edvard-prisen. (Tidligere Rockheim-nominasjoner: 2015)

Jens Book-Jenssen, (født 14. november 1910 - død 28. mars 1999). Revystjerne, sangartist og teaterdirektør. Han hadde en karriere som strakte seg over seksti år, og er den som har solgt mest plater her til lands - drøyt to millioner eksemplarer. Blant hans mest kjente sanger er «En liten gylden ring» (1936), «Jeg blir så glad når solen skinner» (1939), «Når kastanjene blomstrer i Bygdø allé», 1950 og 1956), «Nordlandsnetter» (1952), «Det blir atter sol og sommer» (1954), «Norge i rødt, hvitt og blått» (1963) og «Det er lov å være bli'» (1985). I 1978 ble han kåret til Tidenes grammofonartist. (Tidligere Rockheim-nominasjoner: 2014, 2015).

The Aller Værste. Var en av de tre store new wave-gruppene, sammen med Kjøtt og DePress. De startet i 1979, vant Spellemannprisen i 1980, og var viktige budbringere for den nye musikken med velformulerte tekster på norsk. I år er det 35 år siden det kritikerroste albumet «Materialtretthet» ble sluppet. Det har ført til en behørig hyllest av en rekke musikerkolleger, samtidig som bassist Sverre Knudsen har fått mye ros for sin ferske selvbiografi. Alle medlemmene har satt spor etter seg i andre musikalske sammenhenger, både som inspiratorer, og i band som The Beste, Løver og Tigre, Göbbels A-Go-Go, Kong Klang, Ratataboo! og Chris Erichsens Orkester. (Tidlige Rockheim-nominasjoner 2012)

Finn Kalvik, (født 30. april 1947) er vokalist, gitarist, komponist, tekstforfatter og kunstner. Han vakte først oppmerksomhet med sangen «Finne meg sjæl» (1969), som uttrykte mye av tidsånden på slutten av 1960-tallet. Med albumet «Tusenfryd og grå hverdag» (1971) definerte han norsk visesang og ble en av våre fremste visesangere, ikke minst som tonesetter av diktene til Inger Hagerup og André Bjerke. Han gjorde dessuten fine oversettelser av utenlandske sanger.  «Kom ut kom fram» (1979) og «Natt og dag» (1981) solgte til sammen over 200 000 her hjemme. Han har også gitt ut visebøker, og har siden 2000 solgt mer enn 120.000 av sine nye utgivelser. Han har også hatt stor suksess i utlandet og har samarbeidet med bl.a. ABBA, Elton John, Bert Jansch og Ralph McTell. (Tidligere Rockheim-nominasjoner: ingen)

Sissel Kyrkjebø, (født 24. juni 1969) slo gjennom under den europeiske finalen i Melodi Grand Prix i 1986 som gjesteartist. Samme år kom debutalbumet «Sissel», som ble Norges mest solgte plate gjennom tidene. En enda større suksess ble «Glade jul» (1987), som over tid har solgt nærmere en million eksemplarer. Senere har hun samarbeidet med internasjonale stjerner som Placido Domingo, Charles Azvanour, Diana Krall, Josh Groban og Warren G. Hun synger på lydsporet til den enormt populære filmen «Titanic» (1997), som på kort tid ble verdens mestselgende soundtrack-cd. Platene hennes har ofte kommet i egne utgaver for markedene i bl.a. Sverige, Danmark, USA, Japan og Storbritannia. (Tidligere nominasjoner: Rockheim-ingen)

Rockheim Hall of Fame

• Pris som hedrer personer med stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse
• Stiftet av pop og rockmuseet Rockheim i 2011.
• Artister og band kan bli nominert tidligst 25 år etterdebuten.
• Hedres med en seremoni i Trondheim, som sendes på NRK TV.

Tidligere prisvinnere

2011: Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Jokke og Valentinerne, A-HA og Alf Prøysen.
2012: DumDum Boys, The Pussycats, Jan Eggum, Jahn Teigen og Terje Rypdal.
2013: Lillebjørn Nilsen, Nora Brockstedt og Anne Grete Preus.
2014: Knutsen & Ludvigsen, deLillos og Øystein Sunde.
2015: Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek, Mari Boine og Ole Paus

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer