Sissel la ut dette klippet på Youtube. Så kom mailen fra Hollywood

Nå kan bukkehornet hennes høre i vinterens store Disney-film.

(Dagbladet): Med en historie basert på et eventyr av H.C. Andersen, satt i et landskap av snøkledde fjell og med rollefigurer som heter «Olaf», «Anna» og «Kristoff», er det åpenbart at Disney har skulet til Skandinavia når de har laget sin siste animasjonsfilm, «Frost».

Og det er ikke bare kvasinordisk kultursuppe verden skal utsettes for i førjulsstria, heller - for på lydsporet til flere av scenene vil du høre et ekte norsk geitebukkhorn, delvis spilt inn på ei avsidesliggende seter nær Biri i Oppland av den norske hornisten Sissel Morken Gullord.

Funnet på nettet Hun sysler nemlig med tradisjonelle norske folkemusikkinstrumenter som bukkehorn og neverlutt ved siden av å være en etterspurt frilansmusiker på waldhorn.

- Filmkomponisten Christopher Beck fant meg på nettet. Jeg har bare for moro skyld lagt ut noen youtubevideoer der jeg spiller bukkehorn på setra som tilhører gården jeg bor på. Plutselig fikk jeg en mail der det sto at Beck var blitt «forelska» i spillet mitt, sier Gullord.

- Samtidig spurte de meg om jeg kunne tenke meg å spille inn noe musikk de hadde skrevet og om jeg kunne improvisere noe. Jeg fikk noteark og noen lydfiler, og for å få inspirasjon og komme i riktig stemning dro jeg på setra og spilte det inn med helt enkelt utstyr, forteller hun.

Kom til Oslo Deretter skjedde ting fort. Snart var Disney-filmens lydprodusent Casey Stone på plass i Oslo. I et lydstudio ble det i løpet av en hektisk ettermiddag gjort opptak av bukkehornet. Sammen med Gullords opprinnelige improvisasjoner ble opptakene tatt med til legendariske Eastwood Recording Stage i Los Angeles, der de ble kjørt over store høyttalere mens et fullt symfoniorkester la seg under.

Og nylig fikk Gullord bekreftelsen fra Disney: Musikken blir brukt i flere scener i filmen.

EVENTYR: Sissel Gullord beskriver det som et eventyr å få en henvendelse fra Disney-konsernet ut av det blå. Hennes bukkehorn kan høres i vinterens tegnefilm «Frost», som er basert på et HC Andersen-eventyr. Foto: PRIVAT
EVENTYR: Sissel Gullord beskriver det som et eventyr å få en henvendelse fra Disney-konsernet ut av det blå. Hennes bukkehorn kan høres i vinterens tegnefilm «Frost», som er basert på et HC Andersen-eventyr. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det hele er som et eventyr for meg, sier den norske musikeren, som riktignok ikke er helt ubevandret i filmmusikkens verden - hun har tidligere levert lyd til «Blåfjell 2» og en Brennpunkt-dokumentar.

Nå kan hun føye til godord fra den legendariske, oscar-belønnede Pixar- og Disney Animation Studios-sjefen John Lasseter på CV'n.

- Lydredigereren på «Frost» fortalte at han hadde spilt soundtracket for Lasseter, som skal ha blitt spesielt begeistret for bukkehorn-sekvensene, sier hun.

JULEFILM: Det er mye snø i «Frost». Filmen kommer på kino 25. desember. Foto: The Walt Disney Company Nordic
JULEFILM: Det er mye snø i «Frost». Filmen kommer på kino 25. desember. Foto: The Walt Disney Company Nordic Vis mer