Sissel sang for rause bergensere

BERGEN (Dagbladet): Først sang Sissel Kyrkjebø «Det lyser i stille grender» så de over 5000 på Ole Bulls plass hørte gamle Ulrikens fjellbass brumme med i andektighet. Deretter reiste hun hjem til mamma, pappa, Eddie og lille Ingrid for å pynte juletreet.

Tilbake på Torgallmenningen sto den humane Mammon fra Dagbladet og tørket juleregn fra kinnet, og en og annen tåre, med 90 234 kroner og 50 øre i den svarte gryta. Det er penger som uavkortet går til slumsøstrenes arbeid i Bergen pluss til Frelsesarmeens arbeid blant hivsmittede og aidssyke barn i St. Petersburg.

Til sammen er det kommet inn over 200 000 kroner i Dagbladets Julemusikant-serie. Det er dobbelt så mye som i fjor.

Den beste julekonserten

Sissel var tydelig beveget over å synge i hjembyen for første gang på to år, og over den givergleden hun ble møtt med på Ole Bulls plass i går ettermiddag. Dagen før kvelden i dag.

- Under de to første sangene var jeg så rørt da jeg så utover Ole Bulls plass, og så alle de menneskene som trosset været, at jeg nesten ikke klarte å synge rent, sa Sissel til Dagbladet etter den timelange konserten i går ettermiddag.
- Dette betydde mye for meg. Ja, uten forringelse av de andre julekonsertene i år, så tror jeg faktisk dette var den aller beste. Det var utrolig flott å kunne være med på dette til inntekt for Frelsesarmeen, sa Sissel Julemusikant og skrev autografer. Hilste på gamle og nye kjente før hun skulle hjem til sine foreldre for å feire julaften sammen med familien for første gang på sju år.

Pinnekjøtt-smugler

- Egentlig er jeg invitert til noen gamle venner på et lille julaften-selskap. Det er en hyggelig tradisjon, som jeg ikke har kunnet vært med på på mange år. Men når du har en liten datter så må du jo prioritere juletrepynting sammen med henne, sier Sissel og smiler lurt, mens en annen stortabloid av den utsendte sorten hele tida maser og spør om hvor gravid Sissel er.

- Hvor lenge skal du være hjemme i jula?

- Til fjerdedag jul. Og jeg gleder meg, spesielt til førstedag. Da er det stillhet, og julefreden senker seg. Det er en fin dag.

- Og alle julepresangene og maten er i hus?

- Ja, og jeg ser fram til pinnekjøttet.

- Har du ikke spist det på sju år?

- Hysj, joda jeg har smuglet litt med meg til Danmark, sier Sissel, mens vi skrur lille julaftenklokka...dingdong...tilbake en time og to minutter.

Himmeltårer

Breistein mannskor stiger opp på scenen og legger et dempet og hyggelig maskulint slør over Torgallmenningen.

Så kommer Sissel, i splitter nyinnkjøpt, stor boblejakke. Og ja, det kan kanskje se ut som hun er gravid. I så fall er hun det både foran og bak på ryggen.

Folk klapper lavt og lenge. Det er så vidt oppholdsvær, men på slaget fire klarer ikke himmer'n å holde seg. Det pjusker ned...i takt med Bergen 1. korps hornorkester.

- Godt å være hjemme i Bergen igjen, og været er jo slik det skal være i jula. Nei, nå skal jeg ikke være slem, sier Sissel og «Nå tennes tusen julelys».
Pianomann Atle Hallsteinsen spiller i takt med regnets rytmer og Eva Marie Hannevold er mer enn bare obo.

Eldre byherre

- Det er ikke så ofte jeg hører Sissel, men jeg får frysninger på ryggen og tårene presser seg fram, sier en ung gutt i vindjakke ved siden av oss. En eldre byhatt-herre står lengst fram mot gjerdet og synger i kor med Sissel.

Det er ikke bare førjulsregn på hans kinn. Sånn er det når Sissel endelig kommer hjem.

Så skjærsilder det seg midt oppe i all denne bergenske lykken, høyttaleranlegget får lyden i vrangstrupen. Et urhviin ljomer i fleisen på Ole Bull og hans venner.

- Nå kommer båten, parerer Sissel midt i sakrale «O helga natt». Og så begynner hun på nytt, Jussi presis. Det samme kan vi si om tre kvinner på randen, Kjersti Berge, Elisabeth Moberg og Marit Voldsæter:
- Vi er veldig glad for at du kan være med som korist, var deres spøkefulle hilsen til Sissel før de vippet opp en medley av gamle peis-svisker som «When You Wish Upon A Star» og «White Christmas». Fire kvinner på randen av hygge.

Blanda paraplykor

- Hyggelig, hyggelig, sier en kvinne med sjal rundt hodet, før Sissel får med seg Ole Bulls blanda paraplykor i «Deilig er jorden».

En mektig opplevelse. Men, som alle veit, det er en sannhet med visse modifikasjoner, sier Den Humane Mammon og leverer cirka 200 000 til sammen til Frelsesarmeens arbeid blant uteliggere, rusmisbrukere, syke og enslige...deilig er Bergen.

<B>STEMMESOLDAT:</B> Sissel Kyrkjebø kom hjem til Bergen i går ettermiddag som Julemusikant for Frelsesarmeen og Dagbladet. 90 000 ga rause bergensere til en rørt Sissel.