Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sissel synger ut ved reisens slutt

Her synker «Titanic». I bakgrunnen synger Sissel Kyrkjebø. Den norske gullstrupen akkompagnerer filmen om skipet som ikke kunne synke, fra start til reisens slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det starter for øvrig med slutten, for åpningsbildene i regissør James Camerons gigantfilm er auteniske opptak av «Titanic» fra havets bunn. Sissel Kyrkjebøs nordiske stemme understreker den iskalde stemningen. Hun synger uten ord, med fullt symfoniorkester og noter fra den mange ganger Grammy-belønnede og Oscar-nominerte komponisten James Horner.

- Horner har lenge villet bruke Sissel. Det passet ikke da han spilte inn musikken til filmen «En fiende iblant oss», for det dreier seg om lange opptaksperioder. Musikken skrives mens filmen lages og Sissel har vært flere ganger i Los Angeles for å gjøre opptak, sier Arne Svare, Kyrkebøs manager.

Verdens dyreste

Men kostnadene ved innspillingen av filmmusikken er for småpenger å regne i forhold til selve filmbudsjettet. «Titanic» blir verdens hittil desidert dyreste film, budsjettet skal nå ha passert to milliarder kroner.

Leonardo DiCaprio og Kate Winslet spiller hovedrollene som Jack Dawson og Rose Bukater - han en 3.-klasse-passasjer og hun en overklassejente - som finner den store kjærligheten på båtreisen fra Southampton til New York.

Men «Titanic» kom som kjent ikke lenger enn til et isfjell i Nord-Atlanteren, over 1500 passasjerer sank med skipet, mens om lag 700 ble reddet.

Det er forsøket på å gjenskape de dramatiske hendelsene så realistisk som mulig, blant annet med en studiokopi av «Titanic» i nær naturtro størrelse, som har gjort at millionene har rullet i så stort omfang for Cameron og hans filmmannskap.

Ny CD

«Titanic» har premiere i USA den 19. desember, filmen kommer til Norge den 13. februar - men allerede 18. november kommer CD-en med Horners filmmusikk.

Den 43 år gamle komponisten har allerede rukket å lage musikk til hundre filmer. «Titanic»-komposisjonene er inspirert av keltiske stemninger, der Sissel Kyrkjebøs stemme brukes som et soloinstrument i orkesteret.

- James Horner er en av de mest populære komponistene av klassisk musikk i dag. Musikken til «Titanic» er original og framstår som en bemerkelsesverdig komposisjon, sier Peter Gelb, president i plateselskapet Sony Classical. CD-en fra «Titanic» markerer starten på en eksklusiv avtale mellom Horner og dette selskapet.

Hele Norges coronakart