Sissels salige julelapskaus

GJØVIK (Dagbladet): Først etter tre kvarter kommer Sissel Kyrkjebø inn på scenen og synger sin første sang: seint men suverent. Årets store juleshow er en merkelig profesjonelt anrettet lapskaus som nødvendigvis ikke har så mye med jula å gjøre, men som sikkert vil glede mange.

Julekonserten '97, som hadde premiere på Gjøvik i går, har fint lite med de andre adventskonsertene som pågår rundt om i landets kirker, å gjøre. Så er det ingen julekonsert heller, men et til tider flott show: en underholdningsmaskin med nordiske og internasjonale stjerner.

Men lukten av penger og entertainment-industri ligger som et teppe over sal og scene, men la meg først fortelle litt om konserten.

Prøysen og Vårherre

Den åpner med «Glade jul», som samler alle artistene på scenen til felles dugnad. Og det er en imponerende nordisk/irsk samling: Sissel Kyrkjebø, The Chieftains, Oslo Gospel Choir, Triple & Touch, Tommy Kenter & Tim Sjøgren og Rune Larsen - sistnevnte som programleder.

Rune Larsen snakker gla'kristent mellom innslagene, men refererer like mye til Alf Prøysen som til Vårherre.

Et av de sterkeste innslagene handlet faktisk om en Prøysen-tekst, framført av gjøvikskuespilleren Espen Reboli Bjerke.

Han mottok Fjellhallaugets pris på 15000 kroner og kvitterte med opplesningen om gutten som filosoferer om den svarte flekken «je» inni hver og en av oss. Vakkert.

Oversanselig Sissel

Før Sissel sang «Nå tennes tusen julelys», hadde Oslo Gospel Choir stemningsfullt sunget «O helga natt» med Harald Skorpen som solist. Den svenske sang & gjøglertrioen hadde sunget og gjøglet. The Chieftains presenterte oss for irske juletoner (for meg låter de likt de irske pub'n'guinness-tonene).

Men til Sissel. Da hun endelig kom, kom hun glidende inn i svart kjole med sølvsnøroser og sang med en gullstrupe av en annen verden.

Hun er virkelig oversanselig: en flott artist som både synger med Pavarotti & co og ligger på hitlister verden over med ræpperen Warren G.

Men en konsert som selger seg på Sissels navn, bør inneholde mer av henne. Det hun gjør, er vokalfantastisk, men vi hadde tålt så mye mer av henne.

Sterk komikerduo

Showets morsomste innslag står det danske komiker/musikerparet Tommy Kenter & Tim Sjøgren for. De gjør en latterhyllende Arve Tellefsen/Kaare Ørnung-variant - bare mye morsommere enn de to noensinne har vært.

Arrangøren Stageway Events juleshow er en delvis velsmakende gryterett. Men jeg reagerer på sammensetningen.

Her er en dæsj gla'kristendom, irsk folkemusikk (som ikke har noe med vår jul å gjøre), mer eller mindre morsom humor, kjapp gospel, allsang og Sissel, selvsagt - bundet sammen med programlederens vitser og anekdoter.

Underholdes i kø

Presentasjonsideen er sprikende og synes mer tuftet på en økonomisk forretningsidé enn julebudskapet. Vi underholdes i kø, for mens 5000 var på vei ut av Fjellhallen, sto nye busslaster fra hele Østlandet og Sverige i kø for å komme inn til andre bordsetning.

Showet bærer også preg av at det skal redigeres til en underholdningstime på tv - som skal matche norsk, svensk og dansk tv-publikum (det sendes 20. desember på TV2).

Å sitte tre timer, minus en kort pause, på iskalde jernstoler som truet med å påføre oss kollektiv urinveisinfeksjon, er mer enn i hvert fall jeg kan klare.

Men så er også showet av godt voksen og traust norsk familieunderholdningskarakter av typen «det er en fordel å være over 50».

ANDERS GRØNNEBERG