FORHANDLINGER: Fagforeningen til amerikanske manusforfattere, Writers Guild of America, sitter nå i forhandlinger med Alliance of Motion Picture and Television Producers. Blir ikke partene enige i løpet av mandag 1. mai blir det streik i Hollywood.  Foto: NTB Scanpix
FORHANDLINGER: Fagforeningen til amerikanske manusforfattere, Writers Guild of America, sitter nå i forhandlinger med Alliance of Motion Picture and Television Producers. Blir ikke partene enige i løpet av mandag 1. mai blir det streik i Hollywood.  Foto: NTB ScanpixVis mer

Sist gang det var streik i Hollywood fikk manges favorittserier lide kraftig. Tirsdag kan det brake løs på nytt

Ti år etter forrige runde kan det gå mot et nytt maktoppgjør.

(Dagbladet): 2. mai kan det bli storstreik i Hollywood.

- Vi kjemper for at tv-nettverk og filmstudioer ikke skal kunne holde på manusforfattere i et halvt år, mellom sesonger og uten lønn, sier manusforfatter Hollie Overton til The Hollywood Reporter.

- De store selskapene tjener mer penger enn noen gang tidligere, og det virker som at forfatterne som skaper alt dette innholdet blir mindre og mindre verdt, fortsetter hun.

Store kostnader

Fagforeningen til amerikanske manusforfattere, Writers Guild of America, sitter nå i forhandlinger med produsentforeninger, tv-nettverk og filmstudioer. Motparten er samlet under paraplyorganisasjonen Alliance of Motion Picture and Television Producers, skriver Variety.

Siste forhandlingsdag er mandag 1. mai.

AKSJONERTE: Skuespiller Danny Glover sto på barrikadene i 2007. Foto: NTB Scanpix
AKSJONERTE: Skuespiller Danny Glover sto på barrikadene i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forrige manusforfatterstreik pågikk i 2007 og 2008, og varte i 100 dager. Ifølge tankesmien The Milken Institute ble de økonomiske følgene enorme. I en rapport anslår de at maktkampen kostet samfunnet og industrien 2,1 milliarder dollar, rundt 18 milliarder kroner.

Tok av David Letterman

Når forfatterne streiker blir det også konsekvenser for underholdningen på skjermen. For ti år siden måtte de avslutte første sesong av den enorme seriesuksessen «Breaking Bad» etter bare sju episoder. Opprinnelig skulle det sendes to avsnitt til.

Jo større krav til ferskt innhold og aktualitet, jo større sjanse er det for at programmet blir skadelidende under streiken.

For eksempel var det i forrige streikerunde plutselig ingen som skrev vitser og satire for talkshowkongen David Letterman, noe som førte til at «The Late Show with David Letterman» var av lufta i to måneder, ifølge The New York Times.

Dette slåss de for

Manusforfatterne slåss for bedre rettigheter og økonomiske vilkår i en bransje som stadig oftere omtales som film- og tv-industriens «gullalder».

En eventuell streik er ventet å gå hardest utover tv-bransjen, forteller Los Angeles Times.

Tv-sesongene inneholder færre episoder, men samtidig blir episodene lengre. Dermed tar de mer tid å skrive og produsere. Samtidig får manusforfattere i USA fortsatt betalt per skrevet episode, og er bundet av avtaler om ekslusivitet.

Det gjør at lønna forblir den samme, men fordeles over stadig lengre produksjonsperioder. Det gir mindre penger i kassa. Kompensasjon for strømming er også på bordet, skriver Los Angeles Times.

Bred enighet

FORFATTERSTREIK: Julia Louis-Dreyfus, kjent fra «Seinfeld» i gatene i Los Angeles i 2007. Foto: NTB Scanpix
FORFATTERSTREIK: Julia Louis-Dreyfus, kjent fra «Seinfeld» i gatene i Los Angeles i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Innenfor film er en av utfordringene at det lages færre produksjoner per år.

Writers Guild of America ønsker også at de store produksjonsselskapene bidrar økonomisk i større grad til foreningens helseplaner.

Friksjonen mellom partene er beviselig ved et bristepunkt. I en votering stemte over 90 prosent av de fagorganiserte for å gi ledelsen grønt lys til å ta medlemmene ut i streik.