BISTANDSADVOKAT:t. Det oppleves som høyst urimelig når bistandsadvokat Sigurd Klomsæt beskylder Oslo-politiet for å fuske med bevis, underslå fakta og dekke over feil begått av de som etterforsket saken for 26 år siden. De etterlatte og overlevende trenger klokere bistand enn som så. Foto: NTB Scanpix
BISTANDSADVOKAT:t. Det oppleves som høyst urimelig når bistandsadvokat Sigurd Klomsæt beskylder Oslo-politiet for å fuske med bevis, underslå fakta og dekke over feil begått av de som etterforsket saken for 26 år siden. De etterlatte og overlevende trenger klokere bistand enn som så. Foto: NTB ScanpixVis mer

Siste akt i tragedien

Oppfyller man ikke beviskravene, er det klokt å konkludere slik politiet nå har gjort. 

Meninger

Katastrofebrannen på «Scandinavian Star» for 26 år siden er et nasjonalt traume. 159 mennesker omkom. En dansk lastebilsjåfør, som selv døde, ble den gang pekt på som mulig brannstifter. Men saken ble henlagt. Konklusjonen den gang ga ingen fred. Dersom det virkelig dreier seg om en mordbrann, snakker vi om det største massemord i Norge etter 2. verdenskrig.

De senere år har kravet om ny etterforskning og granskning av tragedien tiltatt med styrke. Med støtte fra Riksadvokaten etterkom Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold kravet om gjenåpning. Denne uken kom konklusjonen: Saken henlegges nok en gang. Politiet har ikke bevis som kan danne grunnlag for strafferettslig forfølging mot noen.

Den første mangelfulle og lettere kaotiske etterforskningen av brannen ga grobunn for spekulasjoner og næring til konspirasjonsteorier. Selv om det arbeidet som nå er gjort ikke har ført fram til noen siktelser, sitter vi med langt flere svar og avklaringer. Sakkyndige har gjort en grundig gjennomgang av brannforløpet og forhold knyttet til eierskap, økonomi og forsikringsforhold.

Disse punktene henger nøye sammen, blant annet for å kunne avklare mulighetene for et økonomisk motiv. Kjernen i konspirasjonsteorien er at noen blant mannskapet satte fyr på skipet som ledd i forsikringssvindel. De sakkyndige har ikke funnet noe som underbygger denne teorien.

Vi registrerer at enkelte av de som med størst tyngde ivret for en gjenåpning av etterforskningen er skuffet over det politiet nå har presentert. Det kan man forstå. Men en etterforskning skal ivareta ulike hensyn og være balansert i sin tilnærming. Oppfyller man ikke beviskravene, er det klokt å konkludere slik politiet nå har gjort.

Midt i skuffelsen tjener det ingen til ære å fortsette å fremme sabotasjeanklager mot mannskapet. Det oppleves som høyst urimelig når bistandsadvokat Sigurd Klomsæt beskylder Oslo-politiet for å fuske med bevis, underslå fakta og dekke over feil begått av de som etterforsket saken for 26 år siden. De etterlatte og overlevende trenger klokere bistand enn som så.

Man skal alltid holde muligheten åpen for at det kan dukke opp ny informasjon, og mordbranner blir ikke foreldet. Men alt tyder på at dette ble siste politietterforskning.

Stortinget har derimot nedsatt en granskningskommisjon som skal avgi en rapport innen 1. juni neste år. Både de etterlatte, overlevende og det norske samfunnet fortjener en slik gjennomgang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.