Siste dag i Aleksandr Solsjenitsyns liv

Døde i går, 89 år gammel. Avslørte Stalin for verden.

(Dagbladet.no): Den russiske forfatteren, historikeren og systemkritikeren Aleksandr Solsjenitsyn døde søndag, 89 år gammel.

Sønnen Stephan opplyser at faren døde av hjertesvikt.

Som foreløpig nest siste av fem russiske forfattere, fikk Solsjenitsyn Nobel-prisen i litteratur i 1970.

Her finner du oversikt over alle Nobel-prisvinnere i litteratur.

De to verkene i Solsjenitsyns forfatterskap som er kjent for et bredt publikum over hele kloden, er En dag i Ivan Denisovitsj\' liv og GULag-arkipelet.

Stalins leire

Solsjenitsyn ble for alvor kjent utenfor Sovjetunionen for sitt forfatterskap og sine beretninger om Stalins arbeids- og konsentrasjonsleire - arkipelene. Han var selv leirfange under Stalin etter andre verdenskrig, og avslørte senere Stalin-tidens grusomheter for resten av verden.

Mellom 1974 og 1994 levde han i eksil, først korte perioder i Tyskland og Sveits og nærmere 20 år i staten Vermont nordøst i USA.

 PÅ VEI HJEM:  Aleksandr Solsjenitsyn og sønnen Stephan i Vermont i USA i 1994. Etter 20 år i eksil, bestemmer Nobelpris-vinneren i litteratur seg for å vende hjem til Russland. Foto: AFP/SCANPIX.
PÅ VEI HJEM: Aleksandr Solsjenitsyn og sønnen Stephan i Vermont i USA i 1994. Etter 20 år i eksil, bestemmer Nobelpris-vinneren i litteratur seg for å vende hjem til Russland. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer

Etter Sovjetunionens fall flyttet han tilbake til Russland , og de siste årene markerte han seg mest for sine analyser av det han selv karakteriserte som Vestens dekadente livsstil og verdier.

BESØK: President Vladimir Putin besøker Aleksandr Solsjenitsyn i hans hjem utenfor Moskva i juni 2007.
PÅ VEI UT: Aleksandr Solsjenitsyn i starten på sitt 20 år lange eksil, i Zurich i 1974.
DEN RØDE HÆR: Aleksander Solsjenitsyn som kaptein i Den røde hær i 1944.