Siste dans for Diaz

Rapperen Diaz gir seg. Jessheimgutten er lei av å være kjendis, og vil heller bruke tida på å fiske.

-  Den nya skiva mi er personlig, utleverende. Den viser svakhetene mine.

Ikke cool gangstaræpp for Diaz, som har tiårsjubileum som artist i år. 29-åringen avslutter karrieren med soloplata «Jessheimfanden», som slippes 27. februar.

-  Ræpp er å sette ting på spissen, å skryte, overdrive. Stilen er rett fram. Derfor er det morsomt å bryte med det etablerte, sier artisten som både har opptrådt med Tanya Hansen og spilt inn penger for Frelsesarmeen. Egen gudstro får plass i den nye sangen «Guds Plan», som får følge av dansebandlåta «En moderne loffervise». Kontraster er et nøkkelord for han som i sin tid fikk tilnavnet «Jævelen fra Jessheim» av Dagbladet.

Mett og ydmyk

-  Da jeg var 15 år følte jeg meg som et utskudd, men fant meg selv i hip-hopen. Den sto for noe annet enn vanlig norsk ungdomskultur. Den var mot rasisme, vold, narkotika. Det tiltrakk meg, sier Diaz.

-  Så gikk jeg rundt med walkman og drømte om å gi ut et album. Etter tre år og hundrevis av spillejobber er jeg mett og ydmyk til det jeg har fått være med på.

Hip hopen er for lengst blitt voksen, ræppen er blitt allemannseie. To, tre, fire generasjoner har vært innom. Og uttrykket har beveget seg fra glam til politikk og tilbake til blingen.

-  En av låtene på den nye plata handler om hvordan scenen har forandret seg de siste ti åra. Fra en kultur der dans, kunst og musikk hang sammen, til storkjeftede gutter med blytunge gullkjeder som snakker om sex og vold.

VIL FINNE SITT STILLE VANN: Diaz slipper ny plate 27. februar. Deretter vil han bruke tid på å fiske.
VIL FINNE SITT STILLE VANN: Diaz slipper ny plate 27. februar. Deretter vil han bruke tid på å fiske. Vis mer

-  Artistene har en unik posisjon til å påvirke, men det er dessverre penga som bestemmer, sier Diaz, som likevel spår at ræppen vil bli mer politisk framover.

Vil nyte friheten

Det har vært et blodslit for gutten fra Jessheim, selv om han ikke vil klage. Etter den forrige plata ble det 100 konserter på under etter år, Norge på tvers og langs. Nå er det 17 timersdager før lanseringen av den tredje og siste plata, «Jessheimfanden». 29-åringen innrømmer at han liker å styre prosessen, og gjør mye av jobben sjøl.

-  Jeg er et produkt av bransjen. Derfor må jeg ut og vekk. Jeg vil ha mer tid til venner og familien, ha et liv. Og finne mitt stille vann.

Nytt liv betyr mer fisketid. Hittil største fangst er en torsk på 10 kilo, og drømmejobben er for fiskekrokprodusentene Sølvkroken eller Abu. Men det må vente, for tida er BI-studenten i tenkeboksen om en lederstilling i en frivillig organisasjon. Og først og fremst er det plateslipp og Norges-turneen i mars som står i fokus.