Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt:

Siste forsøk: Tenk deg om, Mazyar Keshvari

- Det kommer alltid til å være effektivt for populister å sutre om at alle medier er slemme og har rottet seg sammen mot dem, og det kommer alltid til å være ljug. 

FAKE NEWS: «De etablerte mediene er blitt de største produsentene av falske nyheter», skrev Frps Mazyar Keshvari tidligere i år. Det kommer alltid til å være effektivt for populister å sutre om at alle medier er slemme og har rottet seg sammen mot dem, og det kommer alltid til å være ljug, svarer redaktør og journalist Harald S. Klungtveit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FAKE NEWS: «De etablerte mediene er blitt de største produsentene av falske nyheter», skrev Frps Mazyar Keshvari tidligere i år. Det kommer alltid til å være effektivt for populister å sutre om at alle medier er slemme og har rottet seg sammen mot dem, og det kommer alltid til å være ljug, svarer redaktør og journalist Harald S. Klungtveit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

«Folket har takket være direkte kanaler i sosiale medier våknet og gjennomskuet mediene og deres systematiske forsøk på å skape oppfatninger, holdninger og reaksjoner på falske premisser», skriver Mazyar Keshvari (i Aftenposten) i dag. «De etablerte mediene er blitt de største produsentene av falske nyheter», sa han i januar.

Alle amerikanske journalister vet at Donald Trump tvitrer «FAKE NEWS! FAILING NEW YORK TIMES» med den ene hånda og i den andre gjerne pludrer i telefonen med sin favorittjournalist i New York Times.

Alle norske journalister vet at rabulister som Per Sandberg, Carl I. Hagen og Mazyar Keshvari kan være pusete på tomannshånd med reportere før og etter tv-kameraene skrus på, i forhandlinger om intervjuer, eller over en øl. Dette gjelder ikke minst overfor medier som Dagbladet og NRK, som tilsynelatende er hoggestabber.

Det finnes ingen konflikt mellom partiet Frp og mediene, de er bestevenner. Noen ganger blir forholdet såpass åpenlyst flørtete at det til og med kan bli ganske flaut. (Og noen journalister framstår strengt tatt mer som ofre for familievold som ikke helt klarer sette grenser for relasjonen).

Det kommer alltid til å være effektivt for populister å sutre om at alle medier er slemme og har rottet seg sammen mot dem, og det kommer alltid til å være ljug. Gi dem ett eksempel på en upresis vinkling, og de kan fore konspirasjonshungrige følgere med tusen poster om kronbevis på den onde medieeliten - samtidig som de avtaler neste fotoshoot for florlette portrettintervjuer i de samme avisenes helgemagasiner.

Hvor langt de er villig til å strekke hykleriet, til hvilken pris, bestemmer bare politikerne selv. Det er begrenset hvor mye vi andre kan motvirke det.

Det virker nå avklart at Keshvari aldri kommer til å ta noe ansvar som maktperson i den store debatten om hvordan vi skal sikre at norske velgere også i framtida tar beslutninger basert på kritisk formidling og faktasjekking av makthavernes påstander.

Ikke bare det, han vil stå i frontlinja i dette valgkampåret for å sette journalistikk i bås med propaganda og internettsvindlere, og gå stadig lengre i beskrivelsen av det fiktive fiendebildet, kun for å tjene seg selv og sitt - åpenbart ikke folk flest. Sannsynligvis vet han godt hva konsekvensene kan bli for samfunnet når folk som stoler på ham, lytter til desinformasjonen om uavhengige medier. I så fall bare bryr han seg ikke.

Siste forsøk: Tenk deg om, Mazyar Keshvari.

Harald S. Klungtveit er ansvarlig redaktør og journalist i Filter nyheter, og tidligere journalist i Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media