Siste gjenlevende fra «Kon-tiki» gratulerer

Film-Norge hyller den norske Oscar-vinneren.

(Dagbladet.no): I natt vant norske Torill Kove Oscar for den animerte kortfilmen «Den danske dikteren». Dermed fikk Norge sin første Oscar, siden «Kon-Tiki» vant i 1952.

Knut Haugland, «Kon-Tiki»

Knut Haugland er den eneste fra besetningen på Kon-Tiki som fortsatt er i live, han husker at filmen vant prisen for 55 år siden:

- Jeg husker at Thor Heyerdahl fikk opplyst at han fikk Oscar for filmen, sier Haugland til Dagbladet.no.

Filmen ble gitt ut av et svensk produksjonsselskap tre år etter ekspedisjonen:

- Alle klippene i filmen ble først tilbudt amerikanske selskaper, men de takket nei. Til slutt ble den gitt ut av et svensk selskap. Man bryr seg kanskje ekstra godt om sitt eget.

Haugland har ikke sett Koves film, men synes det er morsomt at hun fikk prisen:

- Jeg har ikke fulgt så godt med i norsk film, men det er flott at vi får en pris. Når det gjelder «Kon-Tiki» er det morsomt at den fortsatt vises rundt omkring, og jeg får til stadighet brev fra skolebarn som vil ha autografen min, sier Haugland.

«KON-TIKI» Den første norske Oscar gikk til «Kon-tiki». Filmen var riktignok produsert av et svensk selskap. Foto: SCANPIX
«KON-TIKI» Den første norske Oscar gikk til «Kon-tiki». Filmen var riktignok produsert av et svensk selskap. Foto: SCANPIX Vis mer

Berit Nesheim, «Søndagsengler»

Norsk film har flere ganger tidligere vært nominert til Oscar, blant annet var Berit Nesheims «Søndagsengler» nominert til Oscar i 1996. Nå er Nesheim særdeles fornøyd med at Kove endelig får en pris:

- Det er jo fantastisk! Hun har jo vært nominert en gang tidlligere. Jeg har ikke sett denne, men den forrige var kjempesøt, sier Nesheim til Dagbladet.no. 

Oscar er jo en kommersiell pris som kan få fart i sakene økonomisk, og det kan være veldig viktig. Hun må nyte det mens hun er midt oppe i det, men det viktigste er hva du gjør etterpå, sier Nesheim.

Nesheim husker godt sirkuset rundt utdelingen:

- Jeg vil sende en stor gratulasjon. Da jeg var på Oscar-gallaen var det spesielt en ting jeg husker. Det var jo mye styr med kjolene, og det var jo veldig langt fra hverdagen til dem som jobber med film. Den unge kvinnen som vant prisen for beste kort-kortfilm holdt en tale og sa: «When your dress costs more than your entire budget, you know you\'re exploring new territory». Da brølte salen av latter, sier Nesheim.

Per Chr. Ellefsen, «Elling»

I 2001 var «Elling» nominert til den prestisjetunge prisen. Hovedrolleinnehaveren Per Chr. Ellefsen unner Torill Kove prisen hun fikk i natt:

- Det var morsomt. Jeg tror hun har hatt en kjempeopplevelse, og har det ennå. Det er jo en lang fest og middagen etterpå som alle får være med på. Det er jo en fatastisk bransjefest, og pris som henger høyt, sier Ellefsen til Dagbladet.no.

Ellefsen synes også at det er morsomt at det er en animasjonsfilm som vinner, i og med at han selv jobber med animasjonsfilm:

- Jeg er jo med i «Elias og kongeskipet». Det er veldig morsomt at vi kan gjøre slike ting i Norge, og veldig morsomt med en Oscar.

Nils Gaup, «Veiviseren»

Nils Gaup stod bak «Veiviseren», som i 1987 ble nominert. Han håper prisen skal hjelpe norsk film videre:

- Det er fantastisk. Det er bare å gratulere og ta av hatten. Det er klart det betyr mye for oss i Norge. Slikt gir alltid en ekstra dytt, sier Gaup til Dagbladet.no.

Han kjenner til Koves forrige film, og har stor sans for stilen hennes:- Jeg har truffet henne en gang, i Canada, da hun viste sin første film på filmfestivalen i Toronto. Jeg har ikke sett den siste filmen, men den første var utrolig sjarmerende. Hun lager veldig sjarmerende filmer, med en veldig klar personlighet, sier Gaup.

Henny Moan, «Ni liv»

En av Norges første filmdivaer, Henny Moan, er nå i ferd med å spille inn film sammen med Nils Gaup. Hun spilte i «Ni liv» i 1957, og gleder seg stort over at en norsk film endelig får en pris:

- Fikk hun den? Så flott, utbryter Moan når Dagbladet.no forteller om Koves pris i natt.

Selv husker hun godt verdien av Oscar-oppmerksomhet:

- Vi tapte for en Fellini-film («Le Notti di Cabiria», red. anm.), men nominasjonen resulterte jo i at filmen ble vist verden rundt, og jeg husker spesielt godt da vi var i Argentina, for å vise den i Mar del Plata. På den tiden var det politisk uro i landet, og vi måtte gå av toget på reisen, fordi det var en tidsinnstilt bombe på sporet, sier Moan til Dagbladet.no.

Etter suksessen med «Ni liv» åpnet mulighetene seg for Moan:

- Jeg fikk et tilbud om å reise til Hollywood, men jeg takket nei. Jeg hadde nettopp kommet til Oslo fra Nord-Norge, og for meg var det som å komme til verdens ende, sier Moan.

Norsk filmfond

Leder i Norsk Filmfond, Stein Slyngstad, mener Kove fortjener prisen:

- Det er fantastisk gøy, strålende. Det er fullt fortjent! Det er litt av en honnør til norsk animasjon også. Det skjer veldig mye med norsk animasjon. Det er veldig gøy. Torill Kove har vært veldig kjent i det norske miljøet, men i og med at hun bor i Canada, har hun vært litt på utsiden. Men det er jo et norsk produksjonsselskap som står bak. Hun er en fantastisk dyktig filmskaper, og en viktig inspirasjonskilde for hele det norske miljøet, sier Slyngstad til Dagbladet.no.

Han kjenner godt til arbeidet hennes, men etterlyser bedre forhold for kortfilmer:

- Jeg har sett filmene hennes i ulike sammenhenger. Men vi har ikke så gode arenaer for visning av kortfilm i Norge. Sånn sett kunne det vært ønskelig om man kunne få disstribuert kortfilm ut til store seergrupper på en bedre måte, for det lages mye god norsk kortfilm. Nå gjøres det et prisverdig forsøk fra Oslo kinematografer, men jeg skulle ønske at TV-kanalene i større grad kunne opprioritere visning av kortfilm.

Foreløpig er det usikkert om «Den danske dikteren» vil bli vist på kino i Norge, men Slyngstad håper det skal ordne seg:

- Jeg håper også at man finner et egnet visningssted for filmen til Kove, slik av folk får mulighet til å se den.

Alt om Oscar 2007

«SØNDAGSENGLER»</B> Berit Nesheim i Los Angeles.(Arkivfoto)
<B>«Kon-tiki»: Knut Haugland, her fotografert på Kon-tikimuseet.
<B>«ELLING»</B> Per Chr. Ellefsen fotografert i forbindelse med Oscar-nominasjonen.
«Ni liv»: Henny Moan og Jack Fjeldstad.
NORSK FILMFOND: Stein Slyngstad.