HELMUTH KOHL: Tysklands tidligere kansler døde 16. juni. Striden om begravelsen er i gang. Foto: AP / NTB Scanpix
HELMUTH KOHL: Tysklands tidligere kansler døde 16. juni. Striden om begravelsen er i gang. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Helmuth Kohl

Siste hilsen fra Kohl

Ikke før hadde Helmuth Kohl (87) lukket øynene for godt – så brøt krigen løs. Hvor – og hvordan - skal en så stor mann begraves?

BERLIN (Dagbladet): Bulldoseren som i 16 år var Tysklands mektige kansler, delte opp sin verden i venner og fiender. Sistnevnte kategori var den absolutt største. Helmuth Kohl nølte nemlig ikke lenge, før han utropte tidligere samarbeidspartnere og bestevenner til «fedrelandsforrædere» eller skap-sosialdemokrater. Han var hevngjerrig, tilga sjelden og glemte aldri en fornærmelse.

EGENTLIG VAR DET KLART for et behagelig liv med festtaler og mottakelse av ærespriser, da Helmuth Kohl i 1998 tapte forbundsdagsvalget og måtte overlate forbundskanslerens kontor til sosialdemokraten Gerhard Schröder. I stedet kastet han seg ut i små og store konflikter. Påstander om illegal støtte til det kristeligdemokratiske CDU kulminerte året etterpå med at Kohl – for løpende kamera – vedgikk at han hadde tatt imot nærmere to millioner D-mark – rundt 10 millioner kroner – som ved behov ble kanalisert rundt i partiapparatet.

UNDER RABALDERET SOM FULGTE, nektet han trassig å avsløre hvem som hadde skjenket de milde gavene til landets regjerende parti. Han trakk seg – såret og rasende - som æresformann, og vendte det etablerte Berlin ryggen. Men han fortsatte å tilbringe mesteparten av tida i den tyske hovedstaden, til tross for at fru Hannelore befant seg ensom og alvorlig syk hjemme i Oggersheim. To år senere begikk hun selvmord,

I 2008 fikk republikken vite at mannen som greide å få gjennom den tyske gjenforeningen, hadde giftet seg med 40 år yngre Maike Kohl-Richter (52). Den nye kona fikk først fjernet alle omgangsvenner, etterpå sørget hun for at også sønnene Walter (54) og Peter (52) kom på lista over «forrædere» av det slaget som Helmuth Kohl ikke ønsket besøk av.

Walter Kohl dukket fredag opp i Oggersheim, der han ville ta avskjed med sin døde far. Enka overlot til en politimann å gi beskjed om at sønnen var uønsket. Maike Kohl-Richter sendte etterpå ut en pressemelding om at Walter Kohls uanmeldte besøk var en planlagt provokasjon.

DA RULLET ALLEREDE slaget om gravferden. Maike Kohl-Richter gjorde det tidlig klart at Kohl ikke ville ha noen statsbegravelse i Berlin, at Angela Merkel er uønsket som taler, mens president Frank-Walter Steinmeier slett ikke er velkommen. Påståtte venner lekket at hun ville be Viktor Orban om å holde hovedtalen. Den ungarske statsministeren som et siste sleivspark i retning Angela Merkel?- Redningen kom vestfra, i form av et forslag fra kommisjonspresident Jean-Claude Junkers om å gi denne store tyske europeer en offisiell EU-begravelse i Strasbourg.

Og slik blir det. Etterpå skal kista flys med helikopter over grensa til Tyskland, og seiles på Rhinen de siste 20 kilometerne til Speyer, der Kohl hadde ønsket seg et siste hvilested ved siden av domkirka.

WALTER KOHL PROTESTERER høylytt og krever at hele minnehøytiden må finne sted i den berlinske St.Hedwigkatedralen - med påfølgende prosesjon gjennom Brandenburger Tor. Ellers, nekter han å komme i sin egen fars begravelse.

Kohl ville sikkert ha elsket oppstyret. Og dette er bare begynnelsen. For testamentet er ennå ikke åpnet.