Siste kontrollspørsmål om datalagrinsdirektivet

Tvungen datalagering i konflikt med menneskerettskonvensjonen, skriver Jon Wessel-Aas.

LAGRINGSDEBATT: AP er maktarrogant i debatten om datalagringsdirektivet, skriver advokat Jon Wessel-Aas. Foto. SCANPIX
LAGRINGSDEBATT: AP er maktarrogant i debatten om datalagringsdirektivet, skriver advokat Jon Wessel-Aas. Foto. SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Hvis våre folkevalgte ikke på eget initiativ klarer å opprettholde rettsstatens prinsipper og et minimumsnivå av personvern i sin stadig økende iver etter å sikre seg kontroll over våre private kommunikasjonsmønstre og -nettverk, må de nok en gang begrenses av juss og domstoler — noe særlig Ap-politikere beklager seg over hver gang det skjer.

I FØLJETONGEN av replikker etter min kronikk her 1.11 om datalagringsdirektivet (DLD), er det stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten (A) som er sist ute med innlegg 19.11. Det positive er at hun i dette innlegget i det minste erkjenner at Menneskeretts-konvensjonen (EMK) eksisterer som en begrensning.Det som er ille er at hun og Ap ikke har forstått hva EMK krever.

AP SYNES Å TRO at bare reglene for når myndigheten kan få tilgang til registeret er strenge, kan alt lagres. Det er en gedigen misforståelse, som ikke bør få styre diskusjonen videre. Det er sikker EMK-rett at tvungen lagring av personopplysninger til myndighetsformål i seg selv utgjør krenkelse av personvernet, med mindre lagringen i forhold til den enkelte kan begrunnes i et tvingende samfunnsmessig behov for for eksempel å hindre kriminalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer