Siste kontrollspørsmål om datalagrinsdirektivet

Tvungen datalagering i konflikt med menneskerettskonvensjonen, skriver Jon Wessel-Aas.

LAGRINGSDEBATT: AP er maktarrogant i debatten om datalagringsdirektivet, skriver advokat Jon Wessel-Aas. Foto. SCANPIX
LAGRINGSDEBATT: AP er maktarrogant i debatten om datalagringsdirektivet, skriver advokat Jon Wessel-Aas. Foto. SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Hvis våre folkevalgte ikke på eget initiativ klarer å opprettholde rettsstatens prinsipper og et minimumsnivå av personvern i sin stadig økende iver etter å sikre seg kontroll over våre private kommunikasjonsmønstre og -nettverk, må de nok en gang begrenses av juss og domstoler — noe særlig Ap-politikere beklager seg over hver gang det skjer.

I FØLJETONGEN av replikker etter min kronikk her 1.11 om datalagringsdirektivet (DLD), er det stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten (A) som er sist ute med innlegg 19.11. Det positive er at hun i dette innlegget i det minste erkjenner at Menneskeretts-konvensjonen (EMK) eksisterer som en begrensning.

Det som er ille er at hun og Ap ikke har forstått hva EMK krever.

AP SYNES Å TRO at bare reglene for når myndigheten kan få tilgang til registeret er strenge, kan alt lagres. Det er en gedigen misforståelse, som ikke bør få styre diskusjonen videre. Det er sikker EMK-rett at tvungen lagring av personopplysninger til myndighetsformål i seg selv utgjør krenkelse av personvernet, med mindre lagringen i forhold til den enkelte kan begrunnes i et tvingende samfunnsmessig behov for for eksempel å hindre kriminalitet.

Dette har jeg utdypet grundig (foreløpig) på mitt nettsted (jwaa-uhuru), som Bjørnflaten vet. Dette betyr at det er fullstendig irrelevant i forhold til EMK om reglene for når myndighetene kan få tilgang til registeret er strenge, så lenge selve lagringen i forhold til den enkelte ikke kan begrunnes i henhold til EMK.

NÅR AP FORSØKER
å «sukre pillen» ved å si at Norge selv kan velge hvor strenge tilgangsregler som skal gjelde, omgås altså selve hovedhinderet. Og det er jo beleilig, fordi det hinderet er uoverstigelig mht DLD. Storbritannia ble nylig dømt for et lignende, men mindre omfattende register over bl.a. fingeravtrykk.

Det er i det minste å håpe at Høyre med sin ubegripelige nøling, snart følger resten av den tverrpolitiske motstand, og sørger for at Aps maktarrogante neglisjering av problemstillingen ikke sanksjoneres av Stortinget.

Siste kontrollspørsmål om datalagrinsdirektivet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer