Siste nytt: Jomfrustim

«Forby push-up-BHen. Forleng miniskjørtet. Beskjedenheten er tilbake!» sto det å lese på forsida av The Express nylig, halvveis på spøk, halvveis på alvor.

Utgangspunktet er den amerikanske antifeministen Wendy Shalit og hennes bok «A Return to Modesty». Frøken Shalit - som hun liker å bli tiltalt - mener at det er på tide å vende tilbake til beskjedenheten, dannelsen og avholdenheten fra gamle dager. «Kvinnefrigjøringen har vært en forbannelse for kvinnene,» skriver hun. Shalit hevder at de problemene kvinner møter i dag - seksuell trakassering, spiseforstyrrelser, depresjoner - skyldes den seksuelle promiskuiteten som oppsto i kjølvannet av kvinnefrigjøringen. «Vi vil ha den kvinnelige mystikken tilbake,» skriver Shalit, og viser til kvinnefigurene i filmer som «Emma», «Fornuft og følelser» og «Shakespeare in Love». «Mitt ønske er at beskjedenhet skal være kult,» skriver Shalit.

  • I all beskjedenhet: Det Shalit skriver er i hovedsak tull. Kjøkkenbenkromantikken hennes er verken spesielt original eller velfundert. Når hun skal beskrive hvordan det var i de kyske, gamle dager, viser hun til filmer hun har sett. Når hun skal beskrive vår tids moralske forfall, viser hun til filmer hun ikke har sett.
  • Nykonservatismen står sterkt i USA, og Shalit har blitt en helt for høyresiden. At Shalit finner få meningsfeller blant forrige generasjons feminister, er ikke overraskende - Fay Weldon blir trist av å lese Shalit, Camille Paglia blir kvalm. Det underlige er all oppmerksomheten hennes ideologiske modermord har fått.
  • Forklaringen ligger delvis i personen Shalit, og kanskje særlig i alderen hennes: Hun er bare 23 år. At hun er så ung, tolkes i amerikanske aviser som et sannhetsbevis på at beskjedenhet er på vei inn - at det finnes en hærskare av pripne jomfruer som sitter med beina krysset og venter på å bli gift, mens de forbanner sine frivole mødre. Selv blader som vanligvis gir instruksjoner om hvordan man kan oppnå multiple orgasmer, har begynt å interessere seg for den unge fanebæreren fra Midtvesten.
  • «Det føles underlig å bli irettesatt av en 23-årig jomfru,» skriver den konservative feministen Katie Roiphe. Og viser til det som er paradokset med Shalit: Hun kjemper for beskjedenhet, i all offentlighet.