LEDER

Hovedleder: Ankesaken om Breiviks soningsforhold

Siste ord er ikke sagt i Breivik-saken

Det er urovekkende når to rettsinstanser kommer til radikalt ulik konklusjon.

SEIERHERRE: Anders Behring Breivik tapte i ankesaken mot staten.
Her hilser han på den seirende regjeringsadvokat Fredrik Sejersted før ankesaken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SEIERHERRE: Anders Behring Breivik tapte i ankesaken mot staten. Her hilser han på den seirende regjeringsadvokat Fredrik Sejersted før ankesaken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Lagmannsretten var klar i talen da dommen fra ankesaken om terroristen Anders Behring Breiviks soningsforhold kom onsdag. «Breivik har tapt saken fullstendig. Avgjørelsen har ikke vært tvilsom.»

Det var en stor seier for regjeringsadvokat Fredrik Sejersted som egenhendig hadde tatt på seg oppgaven med å redde Norges ære etter at tingretten kom fram til at Norge hadde utsatt Breivik for umenneskelig og nedverdigende behandling etter artikkel 3 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

Mange som hadde store vanskeligheter med å svelge at Breiviks menneskerettigheter var krenket vil nå puste lettet ut. Det er godt mulig at lagmannsretten har rett konklusjon, men det er ikke like åpenbart at de gir en tilstrekkelig god begrunnelse for den.

Det vekker alltid en viss bekymring når to rettsinstanser kommer til radikalt ulike konklusjoner. Når de to rettsinstansene ser ut til å skilles betydelig i hvordan en skal behandle menneskerettssaker, er det desto større grunn til uro.

Tingretten la svært stor vekt på rettspraksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), og kom på bakgrunn av en grundig analyse av og sammenlikning med liknende dommer, til at Breiviks soningsforhold måtte anses for å være brudd på menneskerettighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer