Siste ord fra damen i rødt

Mia Berners første diktsamling utgis et halvt år etter at hun døde.

FARGERIK: Den norske forfatteren Mia Berner (1923 - 2009) døde i desember i fjor. Hun kalte sitt dødsleie et arbeidsleie, og jobbet med diktene sine til siste stund.
 
Foto: Jørn H.Moen
FARGERIK: Den norske forfatteren Mia Berner (1923 - 2009) døde i desember i fjor. Hun kalte sitt dødsleie et arbeidsleie, og jobbet med diktene sine til siste stund. Foto: Jørn H.Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||• Les intervju med Steinar Opstad om Mia Berner her. 

ANMELDELSE: Filosofen, sosiologen og forfatteren Mia Berner var aktiv i motstandskampen under 2. verdenskrig, blant annet som kurer for Milorg.

Av den grunn måtte hun flykte til Sverige, hvor hun ble boende i 60 år og blant annet virket som sosiolog på Universitetet i Göteborg.

I 1975 giftet hun seg med den finske forfatteren Pentti Saarikoski, et samliv hun selv har dokumentert i memoarboken «PS. Anteckningar från ett sorgeår».

Kjente temaer 80 år gammel returnerte Berner til Norge og ble raskt en aktør i norsk kulturliv; skarp, uredd, alltid kledd i rødt. Da Berner døde før jul sist vinter, var hun godt i gang med å redigere sin første diktsamling på norsk. Nå foreligger samlingen posthumt under tittelen «Et leskur for vinden», med etterord av Steinar Opstad; det har blitt en liten bok om de store temaene.

Umiddelbart er det nemlig lett å plassere Mia Berners poesi i en sentrallyrisk tradisjon, ettersom hun skriver om naturen, livet, kjærligheten og døden. Litt forenklet kan man si at første del konsentrerer seg om naturen, mens del to tar for seg samlivet med Pentti Saarikoski på øya Tjörn utenfor Göteborg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer