Siste side

 • Forrige side

  NIKOLAI HOUM


  Blodig krig i en fiktiv verden. Ondskapens drama. Nikolai Houm har skrevet sin første bok.

  - DET ER LIKSOM litt naivt å skrive om krig, sier Nikolai Houm (29).

  Men det er akkurat det han har gjort, skrevet en hel roman om krig, faktisk, han redigerer de siste sidene nå. Den skal ut på Tiden i løpet av året. "Knekk nakken, min venn", heter boka, og de som har lest den, mener vi har noe spesielt i vente.

  - Dette er litt stort: Ondskapens drama. Skyld og skam. Årsakene til krig. Det er litt vel ambisiøst, egentlig, sier Nikolai.

  Boka er en idéroman, om krig i et fiktivt land. Den er ikke realistisk, men litt absurd og litt magisk. For eksempel er det et maleri som bedøver et helt folk, og dette folket bor i landet Diluvia. Hovedpersonen er et vidunderbarn på tretten som leser Dante og leter etter faren som er borte i krigen. Og så handler det om en traumatisert gartner. Han er soldaten, det er derfor han er traumatisert.

  - Som ung mann kan man forstå visse krefter, sier Nikolai.

  - Som hva da?

  - Sinne. Som kan utarte til bestialitet.

  NIKOLAI ER UBARBERT over den svarte hettegenser og sier han er en sånn fyr som har gjort mye forskjellig: Jobbet på bar i Baskerland, vært med på å starte magasinet "Playboard", stått mye snowboard, gått journalisthøgskole, forfatterskole, vært betongarbeider. Nå bor han plutselig på et småbruk utenfor Drammen og har en svensk samboer. Og et lite barn. Og nå lever han av...

  - Lever på dama, he-he, sier Nikolai, som ikke har fått noe forskudd på boka ennå. Men snart skal han skaffe seg geiter. Og skrive ny bok.

  - Norge har vært i krig to-tre ganger i løpet av få år. Boka er jo politisk. Den tar et klart standpunkt.

  Nikolai mener vi har alt for lett for å se på krig som noe instrumentelt, som et politisk redskap, blant andre redskap.

  - Folk glemmer de etiske aspektene. At krig handler om mellommenneskelige forhold på det meste ekstreme.

  - Er ikke alle mot krig?

  - Nei. Mange ser på det som et nødvendig onde.

  - Tror du Bondevik slutter å krige etter å ha lest boka?

  - Nei. Men noen bøker har påvirket meg veldig. En eller annen kan jo komme til å begynne å tenke.

  LADY KNOT


  KATRINE BØLSTAD (27) SER UT som hun har sett mange klassiske draculafilmer. Og det har hun jo. Forestillingene hennes blander inspirasjon fra skrekkfilm og tegnefilm med showdans og hip hop. Bevegelsene og skiftene er lynkjappe, og plutselig kommer det gufne knekkelyder fra nakken til Katrine. Mens hun smiler stort. Gladhorror.

  - Jeg er veldig overdrevet og karikert, sier Katrine. Ser svært alvorlig ut nå.

  Hun er utdannet fra den ganske så tradisjonelle koreografilinja på balletthøgskolen i Oslo. Men:

  - Det var ikke nok. Jeg er ikke bare forelska i dans, jeg har lyst til å si noe med det, sier Katrine. Nå går hun på Kunstakademiet i Oslo. Og lager sine egne forestillinger. Buster Keaton og Charlie Chaplin er forbildene. Stumfilm.

  - Hvordan kan folk identifisere seg med en perfekt danser? Jeg flørter med ting jeg ikke behersker, kan godt danse litt dårlig på scenen, sier Katrine.

  Snart danser hun også på tv-skjermen din, i den nye videoen til Ravi & DJ Løv som kommer i januar. Den har Katrine koreografert. Hun skal også turnere med den siste forestillingen sin, en versjon av Alice i Eventyrland. I tillegg skal hun lage en flunkende ny oppsetning. Der skal hun kombinerer showdans med "noe forferdelig seriøse greier".

  Og Katrine gjør alt selv. Det siste er at hun også lager musikken. I tillegg til manus, koreografi, kostymer og selve utførelsen.

  - Jeg må ha mitt eget stempel. Det blir mer egenartet da. Og det er veldig tilfredsstillende, sier Katrine.

  - Jeg er opptatt av noe alkymistisk: Å smelte sammen mening selv der hvor den kanskje ikke finnes. Opprette mening i en fucka verden, sier Katrine.

  Hun ser alvorlig ut, nesten hele tiden.

  - Jeg har lyst til å gjøre noe alvorlig tilgjengelig.

  ANDERS BAASMO CHRISTIANSEN


  SKUESPILLER Anders Baasmo Christiansen (27) fra Hamar var et av fjorårets store norske filmnavn. Mer enn to hundre tusen nordmenn så ham som den nevrotiske datanerden Stig Inge i "Buddy", og anmelderene brukte ord som "strålende" og "bemerkelsesverdig" om innsatsen hans. Den samme filmgjengen går snart i gang med filmatiseringen av Lars Ramslis roman "Fatso", hvor Anders skal spille hovedrollen som den ensomme, feite og pornofikserte Rino. Manuset blir i disse dager utviklet med Baasmo Christiansen i tankene. I sommer var han tidenes yngste Hellig Olav i Stiklestadspelet. Like hadde han én uke på å lære seg rollen som Petter Dass i Bodø, etter at Bjørn Sundquist punkterte ei lunge.

  - Du har hatt et travelt år?

  - Ja, det har vært hektisk, men veldig moro. Jeg er ganske utslitt nå.

  - Så nå skal du kanskje trappe ned litt?

  - Nei, nei. Nå jobber vi med stykket "Den 25. timen" på Det Norske Teateret, som har premiere i februar. Det er kanskje den største og tyngste rollen jeg har hatt. Jeg spiller en psykotisk gutt som har drept et ektepar. Det er en fantastisk god tekst skrevet av Per Olov Enquist. Stykket er så bra at jeg nesten blir nervøs av å skulle sette det opp. Men jeg tror det blir bra! sier den populære skuespilleren, som fikk tilbud fra både Nationaltheatret, Det Norske Teater, Oslo Nye Teater og Trøndelag Teater, mens han gikk på teaterhøyskolen.

  SIREN SUNDBY


  HÅNDBALLJENTENE er ute. Villsvinskyting er ikke lenger en sport. Det er en seiler fra Son som skal redde sommer-OL for oss.

  - Jeg tror egentlig bare det er bra å være favoritt, sier Siren Sundby (21) på telefon fra den spanske kystbyen Cadiz. Etter at hun vant VM-gull i seiling der i september, har hun stort sett blitt værende. Bortsett fra hjemturer til sørlandsaktige Son i Akershus innimellom ("jeg sto litt på ski sist jeg var hjemme. Fytti, det var kaldt"), skal hun overvintre i Cadiz inntil verdenscupen starter i februar.

  - Jeg kan ha litt problemer med for lavt spenningsnivå. Men hvis alle går og sier at jeg kommer til å vinne OL-gull, så skjerper jeg meg vel, antar jeg.

  Sommerlekene i Athen vil bli hennes andre OL med seiling i europajolleklassen. Sist var hun 17 år, kom på 19. plass, var med bare for å være med, som hun sier. Men i tiden etter har hun vunnet både EM, VM og prøve-OL. Derfor er det mange som ser for seg at hun kommer til å kopiere Linda Andersens e-jolle-seier fra OL i Barcelona. Og så er det mange som ser for seg at hvis ikke hun gjør det, så kommer Athen til å bli Norges mest gullfattige OL siden Geir Karlstad falt på 10 000 meter skøyter i Calgary i 1988. Men det er ikke Siren Sundbys problem, føler hun. Det er først og fremst Geir Karlstads problem.

  - Jeg må bare tenke på arbeidsoppgavene jeg har fra dag til dag. Jeg må prøve å gjøre det, iallfall. Det er veldig rart med OL, for det er så mye mer media og forventninger og sikkerhetskontroller enn ellers i året. Men det er klart, det er jo det jeg sikter mot. Eller for å si det sånn: Jeg har virkelig ikke peiling på hva jeg skal gjøre etter august i år.

 • Forrige side
DEBUTANT: Nikolai Houm.
Katrine Bølstad.