KOMMENTARER

Idlib

Siste sjanse for å unngå blodbad i Idlib

Dagens toppmøte i Iran mellom Vladimir Putin, Hassan Rouhani og Recep Tayyip Erdoğan kan bli avgjørende for å unngå et blodbad i Syrias siste opprørskontrollerte provins. Men det et mange skjær i sjøen.

I HARDTRENING: Opprørere fra den tyrkisk-støttede nasjonale frigjøringsfronten i Syria forbereder seg på kampene som skal komme i Idlib. Foto: Aaref Watad/AFP/NTB Scanpix
I HARDTRENING: Opprørere fra den tyrkisk-støttede nasjonale frigjøringsfronten i Syria forbereder seg på kampene som skal komme i Idlib. Foto: Aaref Watad/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mens Donald Trump advarer Syrias president Bashar Assad mot å gå til storangrep mot Idlib-provinsen, avholder russiske marinefartøyer øvelser utenfor den syriske delen av middelhavskysten. Og mens russiske jagerfly intensiverer bombingen av opprørskontrollerte områder i Idlib, sender Tyrkia militære forsterkninger inn i Syria. Myndighetene i Ankara advarer også om en humanitær katastrofe i området.

Rundt 60 prosent av Idlib-provinsen kontrolleres av syriske opprørere, de aller fleste islamister. Tidspunktet for Assad til å sette inn dødsstøtet mot disse nærmer seg. Egentlig skulle hans styrker gått til angrep for lenge siden, men han valgte i samråd med Russland og Iran å ta knekken på de fleste andre opprørskontrollerte områdene først. Ikke minst frykter Assad sammenstøt med Tyrkia som støtter en del av opprørerne i Idlib og som også kontrollerer Afrin-distriktet i nord.

Fredagens møte dreier seg først og fremst om Syria, men de tre statssjefene vil også diskutere nærmere politisk samarbeid, ikke minst fordi alle de tre lider under sanksjoner fra Donald Trumps USA.

Russland, Iran og Tyrkia står bak den såkalte Astana-prosessen, som er Vladimir Putins forsøk på å utmanøvrere FN og USA i Syria. Dette er det tredje toppmøtet som finner sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer