Siste skål for Guy

Maler, grafiker og scenograf Guy Krohg er død, 85 år gammel. Verdensbildet er en fargerik bohem fattigere. - Vi er samlet med mat og rødvin i Guys ånd, sa sønnen Frode Krohg da Dagbladet delte et glass sammen med Sossen og familien i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HALVDAN SVARTES GATE (Dagbladet): Fred og frihet, roser og rødvin over minnet. Guy Krohg sovnet inn lørdag kveld på Ullevål sykehus. Han ble 85 somrer. De som vil, kan tenke på hans maleri «Livet gjennom oss».

- Dette er ikke tragisk, men det er selvsagt trist for familien, sier sønnen Frode Krohg, som vennlig åpner dørene for Dagbladet. Vi deler et glass sammen med Guys hustru Sossen og den nære familie.

Sammen kan vi se i rett linje bakover i tid. Med Guy som guide følger vi i de ravende bohemske fotspor. Hilser på hans far, maleren Per, og bestefar, maler og forfatter Christian. Vi kan også driste oss til flørt med skjønne Oda før vi jaggu oppdager Jappe Nilssen og Hans Jæger. Ketil Bjørnstad har tonesatt seansen, «Sommernatt ved fjorden».

 Stakkars hund

Oslos kveld og høsten har hvitt i håret. I trappa opp til boligen møtes vi av en bjeffende hund. Guy Krohg malte med poetisk følsomhet bildet «Stakkars hund».

- Guy hadde levd et langt og rikt liv. Senest i sommer var vi ute på en reise sammen på steder han gjerne ville oppleve igjen, blant annet i Provence. Han sa at han ikke var redd for å dø, men egentlig klar til å pigge av. Ja, det var hans egne ord. Etter at han fikk slag for ett år siden, var hans største redsel å få et slag til fordi han hadde tre bilder igjen å male, forteller sønnen Frode som legger til at Guy rakk alle tre bildene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer