Siste Skrik?

De som liker å gå på kino for å bli skremt, har sikkert krysset av i kalenderen for lenge siden. For i dag er det premiere på Wes Cravens trilogi-avsluttende «Skrik 3».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«HVIS DU IKKE PASSER DEG, kommer noen og tar deg». Det kan stå som et motto for amerikanske skrekkfilmer. Men hvorfor elsker unge mennesker å bli vettskremte av å se på perverse massemordere som dreper skrikende tenåringer med motorsag eller kniv? Hvorfor har filmer som «Halloween», «Fredag den 13.», «Nightmare on Elm Street» og «Skrik» blitt suksesser?

Brita Møystad Engseth, NRKs skrekkfilm-kjenner, har en teori på det.

- Filmer av den typen er det eneste som matcher de hormonstormene som foregår i kroppen på en tenåring. Der finner du de samme ytterlighetene, med brå skift fra smerte og gråt til latter og humor. Dessuten er det definitivt den sjangeren som foreldre og andre irriterer seg over: «Må du se på dette?» Filminteresserte fortsetter gjerne å se sånne filmer, men for de fleste er det verste over midt i 20-årene, sier hun.

ET ERKEAMERIKANSK TREKK ved skrekkfilmer er den gammeldagse, nærmest viktorianske holdningen til seksualitet. Morderens ofre er unge kvinner som er seksuelt aktive, og de straffes for sine synder med døden. De dydige pikene, derimot, både overlever og er den som nedkjemper monsteret til slutt. Hvor kommer disse holdningene fra?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer