Siste Stieg Larsson gratis på nett

Den siste Stieg Larsson-romanen legges ut gratis på nett av svensk avis.

(Dagbladet.no): I likhet med svenskene, har norske krimelskere slukt den avdøde journalisten Stieg Larssons romaner. Den siste boka i den såkalte millenniumstrilogien har satt salgsrekord for bøker på svensk i Norge, og i november kommer «Luftslottet som sprängdes» på norsk.

Allerede nå kan du imidlertid lese boka gratis, ved å laste den ned fra nettsidene til den svenske avisa Dagens Nyheter. De publiserer ett kapittel hver dag i sommer, og lar pdf-filer ligge fritt tilgjengelig for alle helt til 15. august. Så langt har avisa lagt ut ti kapitler.

Du behøver verken være abonnent eller registrere deg som bruker for å få tilgang til de spenningsmettede boksidene. Gå hit for å lese kapitlene.

Håper det er gjennomtenkt

- Hvis det svenske forlaget har gått med på en avtale der Dagens Nyheter får legge ut boka til gratis nedlasting, håper jeg det er gjennomtenkt fra deres side, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal Norsk Forlag, som har rettighetene til å gi ut «Luftslottet som sprängdes» på norsk.

Han tror ikke gratispubliseringen vil ramme salget av boka i Norge – verken på svensk eller norsk.

- Jeg er selv entusiast på vegne av elektroniske bøker, men foreløpig er det få nordmenn som er interessert i å lese bøker på skjerm. De gidder heller ikke printe den ut og binde den sammen selv, sier Buset.

Det norske forlaget tror snarere at nettpubliseringen vil bringe Stieg Larssons forfatterskap ut til flere.

PDF-BOK: Dagens Nyheter legger ut såkalte pdf-filer av den siste krimromanen til Stieg Larsson. De er tilgjengelig gratis for alle.
PDF-BOK: Dagens Nyheter legger ut såkalte pdf-filer av den siste krimromanen til Stieg Larsson. De er tilgjengelig gratis for alle. Vis mer

Tar tid, men vil ta av

- På lang sikt håper jeg elektronisk publisering blir mer vanlig. Jeg tror det er mest av gammel vane at folk ikke liker å lese en bok på en skjerm, og dessuten vil det komme mer leservennlige apparater. Men det vil nok ta tid før det tar av, sier Bjarne Buset.

- Man kan naturligvis frykte fildeling, men nettopp derfor bør forlagene gjøre noe aktivt for å venne folk til å betale for elektroniske bøker. Det kommer stadig bedre kopibeskyttelser, og såkalt vannmerking har fungert bra for lydbøker, sier han.

«Luftslottet som sprängdes» er fortsettelsen av «Menn som hater kvinner» og «Jenta som lekte med ilden», som begge ligger på bestselgerlistene i Norge. Der bestselgere på svensk vanligvis oppnår et salg på noen hundre eksemplarer i Norge, regner det svenske forlaget med at denne boka vil selge godt over 20 000 svenske eksemplarer i Norge i løpet av høsten.

På bakgrunn av det har Gyldendal forlag framskyndet den norske utgivelsen. Egentlig skulle krimromanen komme på norsk først i februar 2008.

I Sverige har «Luftslottet som sprängdes» solgt i 250 000 eksemplarer og 60 000 lydbøker.