Siste stopp: Helvete

I dag er det premiere på et teaterstykke med djevelen i hovedrollen. I en gammel trikkestall.

Det er tussmørkt og iskaldt i rommet. Djevelen har piercing i brystvortene, gråhvit overkropp, lyst hår og et lite flippskjegg på haka. Han heter Fjell til etternavn og kommer fra Oslo. Nå befinner han seg i helvete, og det er han rimelig lei av.

«KEY TO HELL» ER ET teaterstykke som er basert på «Sandman»-skaperen Neil Gaimans kjente tegneserieroman ved samme navn. Romanen er bearbeidet og tilrettelagt for scenen av den brasilianske regissøren Fernando Villar, som er meget entusiastisk over å være i Norge, både fordi han setter opp teater og fordi det er hans svigermors hjemland. Fernando Villar tar for tiden doktorgrad i teatervitenskap i London, bor i Barcelona og jobber i Amsterdam. Nå sitter han på røykerommet i den nedlagte trikkestallen på Torshov og prater i vei.

- «Key to Hell» er en undersøkelse i metafysikk og mystisisme, sier Villar og tar et drag av røyken.

HANDLINGEN UTSPILLER SEG der nede hvor vi helst ikke vil havne. Lucifer er der, han spilles av Håvve Fjell, også kjent som Pain Solution. Og Breschau er der, spilt av Reidar Engesbakk fra Genitalia.

- Lucifer er lei av å være i helvete, han vil ikke spille Guds spill lenger. Han opplever rett og slett en eksistensiell krise, og bestemmer seg for å dra, sier Villar.

I katolsk mytologi er Lucifer den falne engelen, han som opponerte mot Guds plan og for evig ble styrtet ned i dødsriket.

- Jeg synes dette er et spesielt interessant tema mot slutten av et årtusen, fordi det berører så mange forskjellige emner. Jeg er ikke interessert i å diskutere om Gud er snill eller slem, jeg er interessert i om en person ønsker å forandre seg. Sånn sett lever vi i en spennende tid, hvor mange ønsker å utfordre og bryte med etablerte sannheter. Stykket tar opp problemstillinger som kan sette i gang diskusjoner om oss selv og det samfunnet vi lever i, sier Fernando Villar.

GRUPPA HAN SAMARBEIDER med her oppe på Torshov minner fryktelig lite om et klassisk teaterensemble, og det er Villar glad for, etter som han i all hovedsak synes klassisk teater er kjedelig. Skuespillerne er foruten Håvve Fjell og Reidar Engesbakk - begge med forankring i perfomancemiljøet - blant annet den profesjonelle basketballspilleren Mpisaunga fra Zimbabwe, som egentlig ikke er skuespiller i det hele tatt.

- Vi går på tvers av normer og regler for godt teater, sier Håvve Fjell.

- Problemet er at vi får så lite støtte. Vi fikk jo noe, men det var alt for lite til å kunne sette en sånn forestilling. Vi tar jo det vi får og jobber utfra det. Det viser ihvertfall at vi tar initiativ, sier Reidar Engesbakk.

- Før eller siden må vel de som bevilger penger få øyenene opp for den typen kunst vi driver med, at den er viktig å ha, selv om de ikke nødvendigvis liker den personlig, sier Håvve Fjell.

- Har dere noe positivt å si om Lucifer?

Håvve Fjell klør seg i huet.

- Lucifer har vært i den samme stillingen i hundretusener av år og nå er'n lei. Han har lyst på en hevn, det er det det handler om.

- Det som er bra med Lucifer i dette stykket er at han tør å utfordre skjebnen, sier Reidar Engesbakk.

- Lucifer utfordrer fiendene sine, og det kan jeg relatere til veldig personlig. Du trenger fiender for å holde moralen oppe. Det er litt absurd, men det er jævlig morsomt også.

LUCIFER OG VENNENE HANS: Håvve Fjell fra Pain Solution spiller hovedrollen som mørkets fyrste i Fernando Villars og Monica Lunis teaterstykke «Key to hell».