Siste svar

I gamle dager da vi var enkle, snillere mennesker som syntes hvitløk luktet vondt og drømte om å reise til Sydenlandet, var Melodi Grand Prix stas.

Jeg kjenner ei jente som har alle årgangene av Grand Prix fra 1978 til -87 på kassett. Dessuten har jeg hørt at folk løp jublende og syngende ned Karl Johan med flagg i hånda da «La det swinge» vant.

Lenge var Grand Prix programmet vi elsket å hate. I dag gjenstår bare fenomenets bad taste-effekt og hysteriske dragshow, der den bulgarske eller tyrkiske sangerinnen ofte gjør inntrykk.

Og javisst, fortsatt går det an å more seg over en EuroSong-finale hvis du bare går inn for saken. Derimot stiller jeg meg i utgangspunktet noe undrende til en spørrelek, i hele ni omganger, der universet er en avdanka, håpløs musikkuriositet. Ni runder med «La det swinge» på NRK1 i beste sendetid fredag, er det god underholdning da?

Hvorfor?

Svaret er nei. Eller nja. Eller tja. Så ille er det jo ikke. Lenge varer det heller ikke. De gamle opptakene av pompøse syngedamer i gevanter og tulleartister i glitter fungerer som stilironi, som kitch, som camp. Joda. Altså ikke noe å hisse seg opp over. Men hvorfor NRK, jeg bare spør, hvorfor? Kanskje fordi Jostein Pedersen, selve Grand Prix-verten, den eneste mannen i landet som synes å være oppriktig engasjert i D-popkonkurransen, så gjerne ville?

Uten Jostein Pedersen ville spørreleken vært utenkelig. Dessuten var det utrolig hva Hanne Krogh på jentelaget, kunne svare på. Og Jahn Teigen på guttelaget, skuffet ikke med antrekket denne gangen heller.

Siste spørsmål

Gjennom 430 «Jepardy» med Jens Brun-Pedersen, 124 med Nils Gunnar Lie og 360 med Trygve Rønningen, 914 vprogrammer tilsammen, har regelen vært: TV2 gir deg svaret, du famler etter spørsmålet. Ifølge Rønningen er «Jepardy» det underholdningsprogrammet som har gått flest ganger, iallefall på TV2.

Finalen var trolig den beste ugaven som er sendt. Fordi deltagerne var gode og kjappe slik at spørreleken fikk tempo.

«Jepardy» har aldri framstått, eller gitt seg ut for å være, en genuin, norsk kunnskapskonkurranse. «Jepardy» var et slapt spørreshow basert på et oppkjøpt konsept. Og dessuten, det er da morsommere, og dessuten mer krevende og avslørende, når deltakerne ikke kan svare enn når de ikke kan spørre. Det er like greit at siste svar et gitt.