Sitater fra femti års muntlig praksisEi bok for alle dager

En aristokratisk kommunists gravskrifter over tidens dårskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det står slik for meg», sier Georg Johannesen «at visdom hører alder til. Og det er noe ungt over Jesus. Han døde veldig ung». Likevel er Jesus den personen som går oftest igjen ifølge registeret i boka som Øivind Rimbereid og Arnfinn Åslund har redigert med sitater fra ikke-bokpubliserte intervjuer med Georg Johannesen. Det var meningen at publikasjonen skulle komme til Johannesens 75-årsdag i februar 2006, i stedet er den altså blitt noe annet.

Gravskrifter

Det er ingen dyster bauta redaktørene har reist, her er humor og selvironi, men først og fremst visdom som er alt annet enn konvensjonell. Georg Johannesen er vel den eneste norske statsborgeren som har hatt kapasitet til å levere stoff til ei sånn bok. Det sier noe om hvor unik han var, og hvor enestående det universet er som han skapte. Hva er det som kjennetegner det? Å skjære til sitater fra intervjuer så de blir fyndord og aforismer, er ingen enkel affære, og det er en del eksempler på at de ikke har skåret nok. Å kalle dette ei sitatbok er naturligvis teknisk sett korrekt, men i forordet bruker redaktørene sentenser, epigrammer og tankebilleder om innholdet. Selv sa Johannesen: «Jeg er runeskriver, ke sangen». Den siste delen av setningen er ikke riktig, men kanskje er epigrammet, altså et kort fyndig dikt, som regel satirisk, og uttrykker for en tanke, det redaktørene har lett etter og funnet så rikelig av i intervjuene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer