Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sitatfusk fra Storebrand

Jeg har alltid undret meg over forsikringsselskaper som ikke ønsker fortjeneste gjennom forsikringspremie, men bare gjennom gebyrer.

SVARER:  Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio (bildet), svarer Storebrands pensjonsøkonom Knut Dyre Haug.  Foto: Privat
SVARER: Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio (bildet), svarer Storebrands pensjonsøkonom Knut Dyre Haug. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Storebrands pensjonsøkonom Knut Dyre Haug tillegger meg i Dagbladet 16.12 uttalelsen at ansatte «tvinges og lokkes over i ny pensjonsordning på falske premisser». Det er sitatfusk. Jeg sa at de «pynter brura».

Videre fører Haug argumenter for innskuddspensjon som ikke står til troende. Innskuddspensjon er for alle praktiske formål en opphørende ytelse som diskriminerer kvinner som lever lenger. Om en pensjonsordning skal være livsvarig eller bare ha utbetaling til 77 år bør være bestemt i selve pensjonsregelverket, ikke overlates til den enkelte ved uttak av pensjon. Det genererer bare høyere gebyrer og lavere pensjon. Det samme gjelder den valgfriheten bedriftene har til å velge høyere innskudd for kvinner fordi disse lever lenger.

Ja, men dette er jo flott, Haug! Hvis du er for livsvarige pensjoner som er priset slik at kvinner og menn får lik pensjon, bør vi vel utforme pensjonsproduktene som skikkelige forsikringsprodukter og ikke enkle innskudds- og spareprodukter. Jeg har alltid undret meg over forsikringsselskaper som ikke ønsker fortjeneste gjennom forsikringspremie, men bare gjennom gebyrer.

Haug sier videre at Pensjonsreformen ga oss en «innskuddsbasert» folketrygd og at «ytelsespensjon tilhører fortida». Her er valg av ord viktig. Ny folketrygd likner ikke på innskuddspensjon. Ny folketrygd er livsvarig, opptjente rettigheter som reguleres med lønnsveksten, den har dødelighetsarv, den gir lik pensjon til kvinner og menn selv om «innskuddet» er likt og utbetalt pensjon er regulert. Ny folketrygd gir en «ytelse» selv om den er «innskuddsbasert» og på beholdningsform. Ny folketrygd har derfor mange av de kvalitetsegenskapene Unio ønsker av en god pensjonsordning, egenskaper du ikke får med enkel innskuddspensjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media