Sitrende innelåst

En panikkslagen Jodie Foster sitter innestengt i et avansert sikkerhetsrom i en dyr New York-leilighet og leker katt og mus med tre innbruddstyver. De vil inn, hun vil ut.

Foster er en sitrende nervebunt i en stilfull thriller.

Jodie, alias Meg Altman, befinner seg innelåst sammen med sin datter Sarah (Kirsten Stewart). Hun er nyskilt og derfor i utgangspunktet utrygg denne første natta alene i ny bolig - av en eksentrisk entreprenør altså utstyrt med en høyteknologisk bunker til bruk i krisesituasjoner.

Visuell opplevelse

Krisen bryter seg inn i form av Burnham (Forest Whitaker), mannen som bygde rommet. Han er leid inn av Junior (Jared Leto), som vet det skal befinne seg store verdier i det lille avlukket, samt Raoul (Dwight Yoakam), en tikkende bombe av en råtass.

Via videokameraer følger partene hverandres bevegelser gjennom leilighetens etasjer.

Når David Fincher («Seven»/«Fight Club») står som regissør, er vi nærmest garantert en visuell opplevelse. Hans kreative talent viser seg alt i tittelsekvensen, muligens inspirert av Alfred Hitchcocks åpning i «North By Northwest» (1959), men likevel personlig lekkert utført. Fincher svikter heller ikke i fortsettelsen. Hvert bilde er gjennomtenkt, hvert klipp riktig i forhold til spenningen på lerretet. Derimot ligger det noen problemer i manus.

Nervespill

«Panic Room» fordrer, om man ønsker den totale thrilleropphisselse, at sunn fornuft legges til side til fordel for nettopp opplevelsesbehovet, for historien har åpenbare hull og inneholder flere scener med invitt til enkle spørsmål som «hvorfor ikke...?». Det første av disse melder seg tidlig, men lar vi logikken fare, er det likevel lett å la seg fengsle av den psykologiske kampen vi overværer. Den ter seg som et spill, der hvert valg de involverte tar utelukker andre og kanskje åpner andre muligheter.

Med Foster i aksjon er mye gjort. Hun spiller med hodet, men utstråler samtidig sensitivitet og menneskelighet. I samspill med Whitakers sammensatte kjeltring formidler hun troverdig angst og til tider rørende redsel.

PANISK PÅ INNSIDEN: Meg (Jodie Foster) og datteren Sarah (Kirsten Stewart) prøver desperat å få kontakt med omverdenen, der de sitter innelåst i et rom i en leilighet, mens innbruddstyver prøver å komme inn til dem.