Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sitrende thriller

Deon Meyer holder leseren på pinebenken til siste side.

BOK: «Jegerens hjerte» er ikke noen direkte fortsettelse av fjorårets Deon Meyer-roman, men flere i persongalleriet går igjen i denne boka.

Den tidligere leiesoldaten Tobelo «Tiny» Mpayipheli, som dukket opp omtrent midtveis i «Død ved daggry», er hovedpersonen i «Jegerens hjerte», mens fjorårets hovedperson er henvist til en birolle.

Hemmelig harddisk

Tiny lever et lykkelig liv i Cape Town, som samboer med Miriam og hennes sønn Pakamile. Men fortida hans vil ikke helt gi slipp på ham, og en dag får han telefon fra datteren til Johnny Kleintjes, en gammel venn som er i alvorlig trøbbel. Han er kidnappet, og slipper ikke løs før kidnapperne får en harddisk. Men de er i Lusaka i Zambia, og dit er det omtrent like langt som fra Lindesnes til Kirkenes, og harddisken må leveres innen 72 timer. Derfor vil Johnnys datter at Tiny skal ta seg av frakten.

Han ser for seg en enkel og grei flytur, men han vet ikke at noen har avlyttet telefonen til Johnnys datter. På flyplassen stoppes han av to dresskledde regjeringsagenter, og bare hans inngrodde snarrådighet gjør at han kommer seg unna med harddisken. Han ender med å låne et monster av en motorsykkel, og snart er han på vei - med et kobbel av agenter og elitesoldater i hælene.

Etterretning

Historien i «Jegerens hjerte» fortelles ikke bare fra Tinys synspunkt, det er mange andre som har interesse av harddisken. Blant dem er den kvinnelige, hvite lederen for det nye etterretningsvesenet, Janina Mentz, som er ute etter å bevise at hun duger. En annen er hennes håndlanger, den uberegnelige fallskjermjegeren Tiger Mazibuko, som også er ute etter å vise hva han er god for. Det blir en nervepirrende jakt gjennom Sør-Afrika, og strengt tatt hadde denne boka trengt et kart, så leseren kunne holde seg orientert.

Hovedtemaet i «Jegerens hjerte» er de lange skyggene som kastes fra apartheid-tida, farlige opplysninger og gamle forbindelser som kan ødelegge nye karrierer og avsløre farlige hemmeligheter. Og det er mange som har noe å skjule, og som også er villig til å gå langt for å forsikre seg om det. Deon Meyer har god innsikt i nyere sørafrikansk historie, og han er også en god spenningsforfatter.

image: Sitrende thriller
SØR-AFRIKA: Deon Meyer har åpnet et nytt univers for thrillerens muligheter. Han er den første krimforfatter som skriver på afrikaan. Foto: STEINAR BUHOLM
SØR-AFRIKA: Deon Meyer har åpnet et nytt univers for thrillerens muligheter. Han er den første krimforfatter som skriver på afrikaan. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media