Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sitt stille i båten

Ingress

Meninger

Det skjøre kompromisset om det nye Munch-museet i Bjørvika var en avtale som kom i stand etter uvanlig store besværligheter. Tiår med krangling om lokalisering og politisk tautrekking munnet ut i en arkitektkonkurranse som fikk en vinner, som siden ble forkastet - etterfulgt av mer tautrekking, bråk og kjeft.

Vi hadde nesten sluttet å tro at det var mulig å komme fram til en løsning da Oslo-politikerne i slutten av mai i fjor ble enige om at Lambda-bygget skal realisere - mot en plan for oppgradering av Tøyen-området. Byggingen skal starte i 2015, men vi tør ikke være helt sikre før spaden står i jorda.

Det er nemlig grunn til å bli urolig over gårsdagens oppslag i Dagsavisen, der det kommer fram at den borgerlige regjeringen ikke bevilger statsstøtte til nytt Munch-museum i 2014. Et viktig grunnlag for avtalen i Oslo mellom Høyre, Venstre, KrF og SV var at daværende kulturminister Hadia Tajik tydelig hadde slått fast at staten ville være med på å finansiere en del av bygget. Vår nåværende kulturminister, Thorhild Widvey (H), er langt fra like klar i språket. Riktig nok venter kulturdepartementet på et forprosjekt fra Oslo kommune med en kvalitetssikret kostnadsramme, men de politiske signalene kunne etter vår smak gjerne vært mer langt mer smidige. «Vi har ikke per i dag grunnlag for å svare på spørsmålet om eventuell statlig støtte til byggingen av det nye Munch-museet», slår Widvey fast overfor Dagsavisen.Hvis prosjektet nytt Munch-museum var en båt, ville den vært lastet til ripa med konflikter og motforestillinger. Med dette utspillet deiser Widvey ned som sist ankomne passasjer. La oss bare håpe det holder.

For internt i SV har dette vært en vanskelig sak, særlig fordi partiet gikk bort fra sine lovnader om å jobbe for nytt Munch-museum på Tøyen. Arbeiderpartiet i Oslo har forsøkt å lokke SV med en større tiltakspakke for Tøyen - i kompaniskap med Frp. Alliansene i denne saken er like ryddige og forutsigbare som prosessen har vært. Nå som den endelig ser ut til å være nær en løsning, vil det være alle ansvarlige kulturpolitikeres oppgave å forsøke å bevare borgfreden. I politikken er det som kjent, dessverre i dette tilfellet, aldri for seint å ta en omkamp.