HEMMELIGHETER: Nordmenn sender inn hemmeligheter i fleng, illustrasjonene kan du se på nettsiden «Norske Hemmeligheter» Illustrasjon: norskehemmeligheter.no
HEMMELIGHETER: Nordmenn sender inn hemmeligheter i fleng, illustrasjonene kan du se på nettsiden «Norske Hemmeligheter» Illustrasjon: norskehemmeligheter.noVis mer

Sitter på 80 000 av nordmenns innerste hemmeligheter

Sender til norsk nettside.

(Dagbladet): -Hemmelighetene kan handle om å være irritert og ville vri halsen rundt på svigermor, eller å være hemmelig forelsket i henne, forteller Cathrine Louise Finstad.

Sammen med Ellen Sofie Østby startet hun i 2009 prosjektet «Norske Hemmeligheter»

Inspirasjonen kom fra det amerikanske prosjektet «PostSecret». Der sender folk inn hemmeligheter på fysiske postkort, som igjen legges ut på nettsiden.

Til «Norske Hemmeligheter» sendes hemmelighetene inn elektronisk og illustreres av initiativtakerne, eller gjesteillustratører. Det er mange som går dypt når de sender inn sine innterste hemmeligheter.

A photo posted by @norskehemmeligheter on

80 000 hemmeligheter

«Norske Hemmeligheter» har i dag et stor arkiv med over 80 000 hemmeligheter, som har blitt sendt inn siden oppstarten.

Det har blitt til flere utstillinger, og bokutgivelse av med hemmelighetene. Det er dessuten skrevet både bachelor og masterarbeider om prosjektet.

- Prosjektet har utviklet seg i takt med sosiale medier. Nå finnes vi både på Instagram og på Snapchat og det åpner for mer interaksjon, forteller Finstad.

ILLUSTRERER: Cathrine Louise Finstad og Cathrine Louise Finstad startet «Norske Hemmeligheter» i 2009. Daglig får de inn rundt 20 hemmeligheter fra anonyme nordmenn. Foto: Kjetil Haugen 
ILLUSTRERER: Cathrine Louise Finstad og Cathrine Louise Finstad startet «Norske Hemmeligheter» i 2009. Daglig får de inn rundt 20 hemmeligheter fra anonyme nordmenn. Foto: Kjetil Haugen  Vis mer

Hun forteller at det er like stor pågang av hemmeligheter i 2016, sju år etter at prosjektet startet.

Anonyme

Prosjektet lever ved at folk kommentere, liker og er i dialog med hverandre.

Daglig tikker det inn rundt 20 hemmeligheter fra anonyme nordmenn.

- De omhandler alt mulig, men ensomhet og romantikk er to gjennomgående temaer, forteller Finstad.

Noe av det som gjør mest inntrykk på henne er å se hemmeligheter som opmhandler ensomhet, i sammenheng med tidspunktet de er sent inn på.

- Det gjør inntrykk når det kommer hemmeligheter om ensomhet klokka 17 på julaften, eller noen som står midt i viraken på 17. mai.

-Forelska i svigermor

- Hemmelighetene handler om alt mulig, det kan være hemmelige forelskelser, eller noen som tenker på å gå fra den de er sammen med, sier Finstad.

Det er et stort spenn i hemmelighetene som kommer inn.

Noen av de mest populære postene på instagram er poster der folk kjenner seg igjen, enten det er irritasjonsmomoenter i hverdagen eller såre observasjoner som når noen blir utestengt sosialt.

Siden oppstarten har det vært en økning i hemmeligheter som handler om folks forhold til sosiale medier.

- For eksempel kan en hemmelighet ha med hvor mange likes noen har fått på et profilbilde å gjøre, noen føler kanskje at de må slette et bilde om de har fått færre enn 30 likes.

A photo posted by @norskehemmeligheter on

Popkultur

Finstad mener dessuten at flere av hemmelighetene sier noe om tiden vi lever i.

- Man kan si mye om tiden ut ifra hemmelighetene vi får inn, og de popkulturelle referansene som brukes, forteller hun.

A photo posted by @norskehemmeligheter on

- Et eksempel kan være at noen ønsket at de var i kvinnefengsel, inspirert av «Orange is the New Black»-serien fra Netflix er et eksempel.

Etter at terroren rammet Norge 22. juli 2011, oppstod det noe nytt i hemmelighetene som kom inn.

- Redd for terror

- Da så vi for første gang hemmeligheter der mannen i gata fortalte at han var redd for terror i Norge. Flere sendte inn hemmeligheter om nettopp det, forteller Finstad.

Hvem det er som sender inn hemmelighetene, kan hun og makkeren bare spekulere i. Men hemmelighetene inneholder noen spor om avsenderne.

- Dersom noen omtaler barnet sitt kan det jo være en mor, eller en bestemor, snakkes det om russetid kan det være ungdom og liknende. De ulike situasjonene som beskrive tyder på at mange aldersgrupper er representert, sier Finstad.

-Ingen nett-troll

Per juli 2016 har «Norske Hemmeligheter» 42 000 følgere på Instagram.

- Det betyr at det er så mange som vil ha hemmelighetene rett i lomma, og som støtter oss.

Finstad forteller at det er svært få om legger igjen slemme og upassende kommentarer på nettsiden.

- Vi trodde vil skulle måtte beskytte de som har skrevet hemmelighetene mot slemme kommentarer, men våre lesere oppfører seg veldig fint på internett. Det er jeg imponert over, sier hun.

For Finstad har prosjektet blitt en viktig del av hennes identitet som illustratør.

- For meg har dette prosjektet formet meg som illustratør, hovedtema for meg er blitt mennesker og relasjoner og det er i stor grad på grunn av prosjektet.