Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sitter på ukjente Beatles-opptak

Men McCartney og Starr vil ikke at du skal få høre dem.

(Dagbladet.no): Det Miami-baserte selskapet Fuego Entertainment hevder de sitter på hittil ukjente lydopptak fra Beatles\' historiske opptreden på Star Club i Hamburg i 1962. De skal ha vært en del av den private samlingen lydopptak tilhørende en plateprodusent ved navn Jeffrey Collins.

Ifølge en pressemelding er selskapet i gang med digital remastring av opptakene, med tanke på en CD-utgivelse i løpet av året.

De gjenlevende Beatles-medlemmene Paul McCartney og Ringo Starr motsetter seg imidlertid at materialet gis ut. Gjennom labelen Apple Corps hevder de at opptakene i sin tid ble gjort uten deres tillatelse, og at Fuego ikke har rettighet til å offentliggjøre dem, skriver BBC News.

Forringer renommé
Apple Corps saksøker nå Fuego for 15 millioner dollar, nesten 77 millioner kroner.

- Dette framstår for oss som ulovlige kjøkkenbenkopptak, uttaler Apple-advokaten Paul LiCalsi, som mener en utgivelse av materialet, med sin dårlige lydkvalitet, vil forringe den legendariske gruppas renommé.

Fuego Entertainment-sjefen Hugo Cancio svarer imidlertid at det vil være urettferdig overfor bandets millioner av fans dersom materialet ikke blir gjort tilgjengelig.

Første gig med Ringo

Opptakene skal være spesielt interessante fordi de er gjort av den aller første opptredenen til Ringo Starr, som overtok trommestikkene i Beatles fra originaltrommisen Pete Best kort tid i forveien.

SPILTE I HAMBURG: Beatles spilte på klubber i den tyske byen i 1960, 1961 og 1962, før de fikk platekontrakt med EMI. Her i et bilde fra 1964. Foto: SCANPIX
SPILTE I HAMBURG: Beatles spilte på klubber i den tyske byen i 1960, 1961 og 1962, før de fikk platekontrakt med EMI. Her i et bilde fra 1964. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er simpelthen det faktum at vi sitter på opptakene, mens de ikke gjør det, som er problemet til Apple Corps, sier Cancio.

Materialet skal omfatte femten låter, åtte av dem ikke gitt ut med Beatles på andre plater. Deriblant Paul McCartney som synger Hank Williams-låta «Lovesick Blues», McCartney og John Lennon som synger sammen på «Ask Me Why», og George Harrison på Maurice Williams-låta «Do You Believe».

<B>SAKSØKER:</B> Gjennom sin label Apple Corps forsøker de gjenlevende Beatles-medlemmene Paul McCartney og Ringo Starr å stanse utgivelsen av opptakene fra 1962.
<B>SAKSØKER:</B> Gjennom sin label Apple Corps forsøker de gjenlevende Beatles-medlemmene Paul McCartney og Ringo Starr å stanse utgivelsen av opptakene fra 1962.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media