Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sitter som ei kule

For hovedaktørene i denne boka er ei kule en forretning som kan gi firmaet en inntjening på 100 millioner kroner - i et jafs. Men det forekommer også andre kuler i denne imponerende debuten.

Thrillere hvor penger og aksjer og corporate finance er hovedingrediensene, er en svært vanskelig øvelse - både for forfatter og leser. Spenningen koker ofte bort i vanskelige terminologier, og det blir tungt å henge med for de som synes en kontoutskrift er strevsom nok å forstå.

Aker Brygge

Sånn er det ikke med Tom Kristensens debutroman. Han har overbevisende grundige kunnskaper om det kompliserte feltet han skriver om, men lar ikke det komme i veien for en historie som er overveldende spennende. For å si det med en klisjé: Jeg klarte ikke å legge den fra meg.

Stilen til Tom Kristensen er ikke ulik John Grishams, og overflatisk er det store likheter mellom «En kule» og Grishams gjennombruddsroman «Firmaets mann»: En nyansatt ung mann jobber døgnet rundt for å vise seg stillingen verdig, men oppdager etter en stund at alt ikke er som det skal være. Det er handlingen i et nøtteskall, men historien om Mads Hammer, som får jobb i aksjemeklerselskapet Finanspartner på Aker Brygge, er mer enn det.

Mads oppdager at hans to forgjengere på det lille kontoret led ubehagelige skjebner: Den ene tok sitt liv, mens den andre sitter i Drammen kretsfengsel for innsidehandel.

Gyllen bonus

Men Mads skyver det fra seg, når han får være med på den store jobben med entreprenørselskapet Trosvik & Partners i Tønsberg, som har utviklet et nytt byggemateriale og skal på børs i stor skala.

Det svirrer fete tall i lufta, og Mads er opptatt av den gylne bonusen som blinker i det fjerne. Men i all hemmelighet planlegges en aksjesvindel, og snart er Mads midt oppe i et mareritt hvor verken han eller hans gravide kone er trygge.

Tom Kristensen har skrevet en utrolig historie som griper tak i deg fra første side - og som holder hele veien til det forrykende oppgjøret i Florida. Dette er en førsterangs thriller, og fra en debutants hånd er det ikke mindre enn oppsiktsvekkende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media