KOMMENTARER

Cuba i Donald Trumps tid:

(Sitter) stille i cruise-båten på Cuba

Et drøyt år etter Obamas historiske besøk på Cuba anløper cruisebåtene den renoverte havna i Havanna, og amerikanske turister høres tydelig og gjør seg bemerket i bybildet, skriver Kirsten Karlsen.

(Sitter) stille i cruise-båten på Cuba
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For øvrig er stemningen avventende på Cuba. Den sterke retorikken mot USA for den økonomiske blokaden og alt USA har begått mot landet gjennom åra, som åpenbart måtte til for å balansere Barack Obamas popularitet, høres lite nå. USA har fått en ny, uforutsigbar president, som kan tenkes å ville skru tida for USA og Cubas relasjoner tilbake. Nå sitter cubanske myndigheter og medier mer stille i båten, som om man unngå å minne Donald Trump om Cubas eksistens. Han har jo også mye annet å drive med.

En annen grunn til å vente og se er at Cuba står overfor et generasjonsskifte. Raúl Castro har varslet at han går av som president i 2018. Resten av den såkalte revolusjonsgenerasjonen – de som deltok i revolusjonen i 1959 og har bygd opp det sosialistiske regimet siden – blir gradvis faset ut. Selv om det er visepresident Miguel Díaz-Canel som for lengst er utpekt som etterfølger, kan man aldri vite helt sikkert i et så pass lukket regime. Vil de økonomiske reformene fortsette? Eller blir tida skrudd tilbake? Det vites ikke.

Det er snart to og et halvt år siden Barack Obamas historiske tale om normalisering med Cuba, og altså mer enn ett år siden hans like historiske besøk på øya. Før det og før han forlot det hvite hus, brukte han sine presidentfullmakter til å begrense og uthule den økonomiske blokaden mot Cuba så mye som mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer