Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Regionreformen

Situasjonen i Troms og Finnmark er akutt

En reform uten kraft.

SLUKKE BRANNER: Kommunalminster Monica Mæland må nordover. Foto: NTB Scanpix
SLUKKE BRANNER: Kommunalminster Monica Mæland må nordover. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det går riktig dårlig med regjeringens regionreform i nord. I utgangspunktet var stemningen skeptisk, og det var langt mellom entusiastene. Siden er det bare blitt verre. Først røk visjonen om de tre nord-norske fylkene som en region. Kampen mellom Bodø og Tromsø om det politiske og økonomiske hegemoniet bidro sterkt til at prosjektet veltet. Da samlet Høyre, FrP, Venstre og KrF seg om en todeling med sammensmeltning av Troms og Finnmark. Det vedtok Stortinget i juni i fjor, og hver dag siden er situasjonen blitt mer fastlåst og betent. Slik vil det fortsette om ikke regjeringen skjønner at den meget nøye må vurdere hvordan den nå skal håndtere en brennbar situasjon.

Det er nemlig ingen tvil om at prosessen har havarert. Riktignok klarte delegater fra de to fylkestingene å komme fram til en et slags veikart for fred etter mekling av tidligere justisminister Knut Storberget. Men det papiret var ikke mange dager gammelt før det ble tatt av en sterk protestvind. Etter at årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti med overveldende flertall sa nei til avtalen, er den død. Det er ikke flertall i fylkestinget for prosessen som skal iverksette en sammenslåing av de to fylkene.

Situasjonen nå er flammende protester i Finnmark og raskt økende skepsis i Troms. Finnmarkingene føler seg overkjørt både av Stortinget, regjeringen og av den regionale makta i Tromsø. I Troms betraktes dette som alarmerende i seg selv. Prisen for en sammenslåing kan bli for høy. Fiendskap med naboen finnes det ingen nytte i.

Det er sterkt beklagelig at ideen om et sterkere og mer samordnet Nord-Norge nå er i dyp krise. Med de riktige grepene kunne landsdelen fått økt nasjonal tyngde og en raskere utvikling innenfor områder som næringsliv, kunnskap og teknologi. Hovedproblemet er regjeringens lunkne reformvilje. Det er ikke så rart at regionreformen ble dårlig planlagt og tilfeldig gjennomført når de to regjeringspartiene Høyre og FrP egentlig er mot hele fylkeskommunen. Resultatet er en tilfeldig oppdeling i regioner, og mangel på nye oppgaver.

Situasjonen i Troms og Finnmark er akutt. Vi anbefaler at statsminister Erna Solberg og kommunalminister Monica Mæland tar seg en tur nordover før de vurderer å iverksette sammenslåing ved tvang. Langvarig uro i grensefylket Finnmark er Norge ikke tjent med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling