DEBATT

Situasjonen i Ukraina kan føre til en storkrig

Regjeringen må stå opp mot vår tidligere statsminister i NATO

NATO, med vår tidligere statsminister i spissen, utstasjonerer nye tropper i Baltikum og Øst-Europa. Foto: NTB Scanpix
NATO, med vår tidligere statsminister i spissen, utstasjonerer nye tropper i Baltikum og Øst-Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så lenge den nasjonale konflikten i Ukraina er innbakt i den storpolitiske konflikten som nå kvesser seg til på flere områder, blir det neppe noen varig fredsløsning der før Russland og USA kommer fram til et kompromiss. Uten det må vi innse at Europa på nytt kan kastes ut i en krig vi ikke vet følgene av. Norges støtte til USAs konfrontasjonspolitikk bidrar til å forverre situasjonen.

Russland har trampa på folkeretten fler ganger etter det vestlig støtta Maidan-kuppet for et år siden. Det bør man se som en reaksjon på at USA - siden 1991 - målbevisst har flytta sine militære, politiske og økonomiske posisjoner lengre og lengre i retning Kreml, på en måte som russerne oppfatter som truende. NATOs sanksjoner mot og «isolering» av Russland har på ingen måte lykkes i å få russerne til å gi opp sin politikk overfor Ukraina, det har tvert i mot økt den russiske besluttsomheten om å beskytte sin innflytelsessfære mot det de opplever som en fiendtlig omverden. Den samme dynamikken skapes av NATOs militære opptrappinger. Dette avler en voldsspiral hvor endepunktet kan bli en storkrig mellom NATO og Russland på ukrainsk territorium.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer