DEBATT

Situasjonen i Ukraina kan føre til en storkrig

Regjeringen må stå opp mot vår tidligere statsminister i NATO

NATO, med vår tidligere statsminister i spissen, utstasjonerer nye tropper i Baltikum og Øst-Europa. Foto: NTB Scanpix
NATO, med vår tidligere statsminister i spissen, utstasjonerer nye tropper i Baltikum og Øst-Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så lenge den nasjonale konflikten i Ukraina er innbakt i den storpolitiske konflikten som nå kvesser seg til på flere områder, blir det neppe noen varig fredsløsning der før Russland og USA kommer fram til et kompromiss. Uten det må vi innse at Europa på nytt kan kastes ut i en krig vi ikke vet følgene av. Norges støtte til USAs konfrontasjonspolitikk bidrar til å forverre situasjonen.

Russland har trampa på folkeretten fler ganger etter det vestlig støtta Maidan-kuppet for et år siden. Det bør man se som en reaksjon på at USA - siden 1991 - målbevisst har flytta sine militære, politiske og økonomiske posisjoner lengre og lengre i retning Kreml, på en måte som russerne oppfatter som truende. NATOs sanksjoner mot og «isolering» av Russland har på ingen måte lykkes i å få russerne til å gi opp sin politikk overfor Ukraina, det har tvert i mot økt den russiske besluttsomheten om å beskytte sin innflytelsessfære mot det de opplever som en fiendtlig omverden. Den samme dynamikken skapes av NATOs militære opptrappinger. Dette avler en voldsspiral hvor endepunktet kan bli en storkrig mellom NATO og Russland på ukrainsk territorium.

Ukraina har helt siden uavhengigheten i 1991 vært politisk og kulturelt splitta mellom et russiskvennlig flertall i øst og et vestvennlig flertall i vest. Krigen i landet er en klassisk borgerkrig, basert på at et stort flertall i Donetsk og Luhansk ikke anerkjenner den nye regjeringa i Kiev og ønsker å bevare sine nære forbindelser til Russland. Norske medier har vist påfallende liten interesse for lidelsene som befolkninga i opprørskontrollerte områder blir påført av de ukrainske militære, sjøl om både Amnesty International og Human Rights Watch har dokumentert Kiev-lojale styrker som begår massive krigsforbrytelser,.

Tyskland og Frankrike har gjort en prisverdig innsats for å mekle fram en fredsavtale som åpner for en fredelig løsning. Samtidig holder USA ennå trusselen om direkte våpenstøtte varm, de truer med å helle bensin på bålet igjen. Nå trengs det en politikk for avspenning. For at krigen ikke skal spre seg og involvere stormaktene og deres allierte, sånn som Norge, må USA tøyle sine geopolitiske ambisjoner om å omringe Russland

Norge, som fra dag én har fulgt i hælene på USA, må snu. Regjeringen må stå opp mot vår tidligere statsminister og omgjøre beslutninga om å være med på NATOs utstasjonering av nye tropper i Baltikum og Øst-Europa.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer