Siv i vanskelig skvis

Fremskrittspartiet taper terreng. Det er tatt igjen av Høyre og er ikke lenger Ap's soleklare hovedmotstander ved valget, skriver Stein Aabø.

ERNA FØRST: Nå er Erna Solberg og Høyre Jens Stoltenbergs hovedmotstander. Det rammer Fremskrittspartiet politisk. F.v. Erna Solberg, Siv Jensen og Jens Stoltenberg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ERNA FØRST: Nå er Erna Solberg og Høyre Jens Stoltenbergs hovedmotstander. Det rammer Fremskrittspartiet politisk. F.v. Erna Solberg, Siv Jensen og Jens Stoltenberg. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Husker dere Frp-koden? Det er ingen som er opptatt av den lenger. Frp er ikke lenger på alles lepper. Det er ikke lenger det største opposisjonspartiet på meningsmålingene. Nå snakker alle om Erna Solberg og Høyre. Erna har kommet bakfra og gått forbi, stillferdig som historiens beste 10000-meterløpere på skøytebanen. De har gått rolig ut, ofte lagt seg forbløffende langt bak, men etter hvert utnyttet glien og tyngden i egen kroppsmasse og tatt innpå, stabilt og maskinmessig, runde for runde. Og når de endelig, midtveis i løpet har tatt igjen forspranget, har de tatt «to indre og vekk me'n». Det er litt sånn med Erna Solberg nå. Bare se henne for dere, med djevellue og skøytetrikot, i ferd med å knuse Siv Jensen i parløp.

Helt siden 2005 har Frp vært Stortingets nest største parti og det største opposisjonspartiet. Partiet har fått viktige komitéverv og ordet først som største opponent. Først har mediene flokket seg om Jens Stoltenberg, så om Siv Jensen. Hun har vært partiets parlamentariske leder siden 2005 og partileder siden 2006. Og hun har ikke skuffet sine velgere. Fremskrittspartiet har vokst for hvert valg. Mediene har kannestøpt rene Frp-regjeringer med henne som statsminister. Valgkampene har stått mellom Jens og Jensen. Så ikke lenger.

Nå står Siv Jensen og Frp i fare for ikke lenger å være Ap's hovedmotstander ved valget. Regjeringens største parti er nødt til å ta Erna Solberg på alvor når målingene viser at de har tapt mange titusener av velgere til henne. Ap dreier dermed skytset mot Høyre og rister mer på skuldrene av Frp. Martin Kolberg leter ikke lenger etter Frp-koden. Den nye partisekretæren, Raymond Johansen, slår kraftigere mot Høyre enn mot Frp. Nå handler den politiske debatten om Stoltenberg og Solberg, eller «-berg og - berg». Det stresser Siv Jensens tropper. Hvordan møter Frp en slik utfordring? Tilsynelatende med å bli mer ekstreme. Det ene tøvete utspillet har avløst det andre. Lavere lønn for innvandrere. Riv blokkene i Groruddalen.

Det er annerledes med Erna. Hun er ikke det minste ekstrem, nærmest konform og ukontroversiell. Hun er vanskelig å få has på for vaskeekte sosialdemokrater. Hun konkurrerer med Jens om sentrumsvelgerne i en slik grad at Høyre på enkelte målinger er større enn selve Arbeiderpartiet. Det tidligere elitepartiet med grenseløs omsorg for de bedrestilte, har skiftet ham. Det ønsker å framstå som folkelig og snuser på Willoch-Nordvik-oppslutningen fra tidlig 1980-tall.

Dessuten har Erna Solberg blitt mer offensiv i det siste. Erna utfordrer og Jens skyter tilbake. Hvor er Siv? I går var hun i Folkets Hus i et etterlengtet møte med LO-leder Roar Flåthen, lukket for pressen. Skal hun legge om strategien, mot sentrum hun også?

Ap har i mange år hatt Frp som hovedmotstander. De har hatt velgere i de samme kulturer, i de samme segmenter, i de samme geografiske områder. Partitoppene har sagt at noen må ta ansvaret med å avsløre Frp. Det har de ikke lykkes særlig godt med. Tvert imot har Frp fått økt oppslutning og økt selvtillit ved å bli utfordret av Ap. Høyre har lidd under dette og forblitt i den politiske skyggen. Jens og Jensen har tatt showet.

For Ap har Frp vært lett å ha som motstander. De vil jo et helt annet samfunn. Høyre, derimot, egner seg ikke som skremmebilde. Det vil jo det samme samfunn. Høyre må åpenbart tas på en annen måte. Det må avsløres. Det er ikke like lett. Derfor er Høyre nå blitt den store utfordringen for Ap.

Det er ikke bra for Frp og Siv Jensen. Lyskasterne vender seg fra henne og mot Erna. Før et par måneder er gått kan Jensen ligge en hel langside bak Solberg. Da vil landsmøtet i Frp bli preget av det. Og ved valget i høst vil trolig Høyre gjøre det forholdsvis enda bedre. Høyre har ofte gjort byks i lokalvalgene. Frp har som regel gjort det dårligere ved kommunevalg enn ved stortingsvalg. Det er ikke sikkert det skjer i år. Men situasjonen er vanskelig for Siv Jensen. Hun sliter med å holde følge. Hun ser ryggen til Erna Solberg. Da ender det fort med kraftanstrengelser og feilskjær.