DEBATT

Debatt: Resett

Siv Jensen burde avskjedige ham på dagen

Jon Helgheims oppfordring til kronerulling for Resett burde være oppsigelsesgrunn.

<strong>SETT NED FOTEN:</strong> Det er høyresidas ansvar å bekjempe ytterliggående krefter på egen fløy. Når en av høyresidas sentrale politikere gjør det stikk motsatte, bør partilederen hans sette ned foten, skriver innsenderen. Her er Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug på rundtur i København i mars. Foto: NTB Scanpix
SETT NED FOTEN: Det er høyresidas ansvar å bekjempe ytterliggående krefter på egen fløy. Når en av høyresidas sentrale politikere gjør det stikk motsatte, bør partilederen hans sette ned foten, skriver innsenderen. Her er Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug på rundtur i København i mars. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forrige uke trakk flere store annonsører seg fra det høyreradikale nettstedet Resett.no og svartelistet nettstedet fra framtidige kjøpslister. Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, svarte med å oppfordre sine facebookfølgere til å støtte nettstedet økonomisk. Frp-leder Siv Jensen burde svare med å avskjedige ham på dagen.

Rauand Ismail.
Rauand Ismail. Vis mer

Nettstedet Resett er ingen medieaktør. Det er et nettsted for konspirasjonsteorier mot politikere, et nettsted som trykker innlegg fra Anders Behring Breiviks sympatisører og rasistiske hetskampanjer mot unge samfunnsdebattanter med minoritetsbakgrunn. Når en av Frp's mest sentrale politikere uttrykker støtte til Resett er det ikke bare fatalt for den norske høyresida, det gjør ytringsrommet trangere for de av oss med minoritetsbakgrunn. Noen av tekstene til Resett illustrerer poenget mitt.

Da Politihøgskolen i fjor kartla høyreekstremismen i Norge, skrev Resetts skribent Maria Zähler at «ingenting tyder på at høyreekstremisme er en eksistensiell trussel for demokratiet i Vest-Europa.»

I samme artikkel bagatelliserer Zähler 22. juli-terroren som «ett eneste angrep, av mange i Europa, der langt mer enn de fleste terrorangrep blir begått av muslimer.» En annen av Resetts skribenter, Rune Tollefsen, skrev at «det Arbeiderpartiet lærte av 22. juli var å legge skylden på andre».

Ytre-høyre-aktivister som Johan Slåttavik har også fått skrive der. Sjekker du ut Slåttaviks facebook-vegg finner du raskt ut at han har vist sympati for Breiviks tankegods. Der skrev han om 22. juli at han er «mer og mer usikker på hvem som er skurk her: Er det de onde kreftene som systematisk forfølger og marginaliserer regimekritikere i Norge, eller er det en nordmann som slo tilbake mot dette undertrykkende systemet?». Slåttaviks innlegg i Resett ble i etterkant fjernet, men Resett-redaktør Helge Lurås sa at skribenten på ingen måte er ekskludert fra å skrive hos Resett i framtida.

Resett har enda mer rasisme å by på. Tidligere nevnte Maria Zähler har tatt til orde for raseprofilering i politiet. Og før 8. mars i fjor publiserte Resett et innlegg under pseudonym som kaller forfatter Sumaya Jirde Ali for «spissen på det somaliske og særdeles aktivt fødende, tunge spydet som er kastet inn i Norge». Nettstedets umodererte kommentarfelt rant over av hets som fikk forfatteren til å vurdere å trekke seg som hovedtaler under fjorårets 8. mars-demonstrasjonen i Bergen.

Den gang tok statsminister Erna Solberg Sumaya Jirde Ali i forsvar: - Måten Sumaya og andre unge debattanter møtes på, er forkastelig. Jeg har advart mange ganger om at om slike stemmer stilner, så svekkes demokratiet, sa Solberg til Klassekampen.

Da min partifelle Lan Marie Berg i fjor høst delte nyheten om at hun forventet barn mottok hun så mye hets at Frp-leder Siv Jensen tok henne i forsvar. Alle politikere fortjener respekt, og hets fortjener ingen, skrev Siv Jensen på Facebook. Resett skrev derimot at nyheten om Lan Marie Bergs svangerskap var en kalkulert“hetsfelle”. Det viser kontrasten mellom Siv Jensens budskap, og verdiene Resett forfekter.

Når Helgheim starter kronerulling for Resett, omfavner han ikke bare et nettsted som starter hetskampanjer. Han omfavner også et nettsted som publiserer rasisme og konspirasjonsteorier. Det er høyresidas ansvar å bekjempe ytterliggående krefter på egen fløy. Når en av høyresidas sentrale politikere gjør det stikk motsatte, bør partilederen hans sette ned foten. Jon Helgheim bør avskjediges som innvandringspolitisk talsmann i FrP.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer