FORBANNET: Bjarne Melgård nekter å betale millionsum til Tollvesenet. Her på Munch-museet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORBANNET: Bjarne Melgård nekter å betale millionsum til Tollvesenet. Her på Munch-museet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Siv Jensen griper inn: - Tollreglene for kunst endres så snart som mulig

Finansminister Siv Jensen (Frp) griper inn etter at 16 malerier av samtidskunstneren Bjarne Melgaard ble stoppet av tollerne på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

– Regelverket kan gi urimelige utslag, sier Jensen, og varsler at reglene vil bli endret så snart som mulig.

Bakgrunnen for saken er verkene ifølge tollreglene ikke kan defineres som kunst. Dermed er de ikke fritatt moms, og kunstneren kreves for 1,3 millioner kroner, ifølge NRK.

Ifølge tolletatens definisjon må et maleri være gjennomført for hånd av kunstneren selv.

«Bildet er ikke utført helt for hånd siden lerretet er fremstilt digitalt (avtrykket på lerretet inngår som en del av motivet av oljemaling) og kan derfor tariffmessig ikke anses som et maleri», skriver tollerne i begrunnelsen.

Kontorsjef Thorbjørn Jacobsen hos tolletaten på Gardermoen medgir at allmennhetens oppfatning av det som er kunst nok ikke sammenfaller helt med definisjonen som ligger i regelverket.

Etter at saken ble omtalt i mediene, tok Finansdepartementet kontakt med Tolldirektoratet med sikte på å få endret reglene i løpet av kort tid.

– Denne saken har definitivt aktualisert behovet for en mer fleksibel definisjon, sier Jensen til NTB.

Hun sier Finansdepartementet også vil be Tolldirektoratet ordne opp i den konkrete saken som gjelder Melgaards verker.

De 16 bildene var på vei til Galleri Rod Bianco i Oslo da de ble stanset i tollen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer