OLJEPENGEBRUK: Siv Jensen påstår blant annet at regjeringen ikke har fått kritikk for å ha brukt for mye oljepenger. Dette er helt feil, skriver Truls Wickholm. Foto: Jørn H Moen
OLJEPENGEBRUK: Siv Jensen påstår blant annet at regjeringen ikke har fått kritikk for å ha brukt for mye oljepenger. Dette er helt feil, skriver Truls Wickholm. Foto: Jørn H MoenVis mer

Oljepengebruk:

Siv Jensen kom med villedende påstander i intervju med Dagbladet

At dette ikke kommer fra noen frekkaser i FpU, men fra landets finansminister, er oppsiktsvekkende.

Meninger

Mot bedre vitende forsøker Siv Jensen i Dagbladet fredag 28/7 å gi inntrykk av at all skatt og skattekutt fungerer på samme måte. I tillegg påstår hun at regjeringen ikke har fått kritikk for å ha brukt for mye oljepenger. Begge deler er selvfølgelig helt feil.

Truls Wickholm. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Truls Wickholm. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Sigbjørn Johnsen gjennomførte i 1992 en skattereform som reduserte selskapskatten i Norge fra 50 til 28 prosent. Det førte til at det ble mer lønnsomt å investere i norske bedrifter. Kutt i selskapsskatten virker direkte inn på bedriftenes bunnlinje. Å blande dette med kutt i formueskatten, som er en skatt på de som eier bedrifter, er å blande epler og plommer.

I 2013 tok Arbeiderpartiet og Sigbjørn Johnsen igjen initiativ til en skattereform, og satte ned et utvalg ledet av Hans Henrik Scheel. Utvalget skulle se på hvordan man kunne sette ned selskapskatten for å hindre kapitalflukt og sikre investeringer i Norge, uten at vi mistet inntekter til fellesskapet.

I tilknytting til dette bestilte Siv Jensen en tilleggsrapport fra Menon som skulle se på dynamiske effekter av kutt i de ulike skatteformene. Det ga oppslag i avisene om at kutt i formuesskatten nesten ikke virker. Beregningene sa følgende: Kutt i selskapsskatten med 1 prosent gir 0,48 prosent eller 1334 millioner kroner i økte investeringer. Tilsvarende reduksjon av formuesskatten gir 0,06 prosent, eller 156 millioner kroner i økte investeringer, kun 12 prosent av effekten av kutt i selskapsskatten.

Dette bekreftet Erna Solberg bekreftet på NRK mandag 31. juli da hun sa at hun ikke kunne vise til at det var skapt noen arbeidsplasser som følge av skattekuttene hun og Siv Jensen har gitt til de som har mest i Norge.

Resultatet er at Høyre og Frp i statsbudsjettene årlig har kuttet til svake grupper, og ikke har satt av tilstrekkelig penger til kommuner, helse og tiltak for å bekjempe ledigheten. I stedet har de prioritert store skatteletter til de som har mest.

VG presenterte tirsdag 1. august effekten av Høyres løfte om å kutte ytterligere 7.5 mrd. i formuesskatten. Høyres forslag vil gi de med 100 millioner eller mer i formue 15 509 ganger mer i skattekutt enn de 94 prosentene med lavest formue.

Kutt i formueskatten skaper ikke. Det tapper velferden. Det er også en av grunnene til at regjeringen har brukt langt mer oljepenger enn den burde. I praksis har de brukt vår felles formue til å fylle på formuen til landets rikeste.

I Stortinget har hele opposisjonen, inkludert KrF og Venstre, ment at regjeringen bruker for mye oljepenger. Til og med utvalget som Siv Jensen satte ned for å se på oljepengebruken, Thøgersen-utvalget, sa at hun måtte stramme kraftig inn på oljepengebruken. Perspektivmeldingen som hun selv har lagt frem, er heller ikke enig i at hun kan fortsette å bruke oljepenger i samme tempo. Oljepengebruken har økt så raskt at den har spist opp mye av handlingsrommet vårt i økonomien.

Oljepengebruken har økt med 60 prosent siden 2013. I denne perioden har veksten i norsk økonomi vært på rundt 1,6 prosent, mens oljepengebruken har voks med 12.5 prosent årlig. De fleste skjønner at det ikke henger på greip.

Det er mulig Siv Jensen mener at det hun har gjort har vært riktig, men det fremstår ikke egentlig sånn når hun har behov for å dekke seg bak feilaktige påstander og villedende fremstilling av faktiske forhold.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.