MÅ AVKLARE: Finansminister Siv Jensen. Foto: Christian Roth Christensen
MÅ AVKLARE: Finansminister Siv Jensen. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Hytte-saken:

Siv Jensen må legge alle kort på bordet

Ved ikke å legge alle kortene på bordet har Siv Jensen gjort hyttesaken verre for seg selv. Hun har fortsatt mulighet til å rydde opp.

Leder

Alle kan gjøre feil. Også landets finansminister. Men en grunnleggende forutsetning for at vi skal kunne ha tillit til dem vi har gitt tunge tillitsverv, er alminnelig ryddighet og at de legger alle kort på bordet og beklager når håndtering av pikante saker ikke har vært god nok. Dårlig håndtering har felt statsråder og vil felle statsråder igjen.

Derfor er det bekymringsfullt å lese Dagens Næringslivs ferske avsløringer om Siv Jensens hytteavtale med Johan H. Andresen, en av Norges mektigste menn.

Siden i fjor sommer har finansministeren leid ei hytte av milliardæren og tobakksarvingen på Grimsøya utenfor Bærum. Habilitetsspørsmålet har vært avklart i departementet, men avtalen har ikke vært meldt inn til Stortingets register over gaver, verv og andre økonomiske interesser.

For 40 000 kroner i året leier Jensen hytta i avtaleperioden på ti år. For ei hytte i indre Oslofjord, nærmest uansett standard, framstår det som et kupp. Derfor har Jensen også vært påpasselig med å påpeke at hytta ikke var i særlig stand før hun selv la ut for oppussing. Til DN har hun uttalt at «det var jo ganske falleferdig og ikke beboelig».

Det springende punktet er hvor falleferdig den var, og i hvilken grad det kan stilles spørsmål ved om 40 000 kroner er fornuftig markedspris eller en «gavepris». Ikke fordi man mistenker uærlige hensikter, men fordi det etterlater tvil. Ingen har krav på ubetinget tillit.

Tidligere har det vært kjent at Andresen-familien selv sørget for innlagt vann og toalett. Hva dette har bestått i er først avslørt nå. Ifølge DN skal Andresen-familien ha stått for et nytt kloakk- og rørsystem i hytta, et enkelt bad, ny peis og et enkelt kjøkken. Alt dette til bare 100 000 kroner.

I tillegg kommer tilkobling til kloakk, som skal ha kostet over 200 000 kroner. Det framkommer også av DNs dekning at Johan H. Andresen kjøpte hytta og nabotomta, hvor det også står en liten hytte, for seks millioner kroner for femten år siden.

Til sammen avslører ikke dette nødvendigvis en «million-rabatt», slik DN tidligere har omtalt det som. Men samtidig er det nok til at det skurrer. Det er skadelig, for Jensen selv og tilliten til politikerne i stort.

Siv Jensen og Johan H. Andresen er begge aktører med stor makt i det norske samfunnet. Når de inngår private avtaler av betydelig verdi, er det helt avgjørende at det gjøres på en ryddig og transparent måte.

Det har enda ikke skjedd i tilstrekkelig grad i denne saken. Jensen må rydde opp.