Siv Jensen og Roosevelt

Ingress

Meninger

Fremskrittspartiet bruker igjen sin gamle oppskrift fra valgkampen i 2009 da partiet lovte å utrette en mengde saker i løpet av sine første 100 dager i regjering. Frp kom ikke i regjering, men programmet var effektivt nok. Det skiller partiet fra de fleste andre som er åpne og ærlige om at politikk er det muliges kunst og bygger på kompromisser som avveier ulike hensyn mot hverandre. Vel vitende om at velgere likner mer på fotballentusiaster, som alltid vil ha en knusende seier, enn på helhetstenkende politikere, dundrer partiet løs med løfter som det vet ikke har en sjanse til å få flertall. Det virket i 2009. Frp gjorde sitt beste valg gjennom tidene og har siden vært Stortingets nest største parti. Et løfte om å gjøre vei i vellinga har selvfølgelig appell. Det vitner om handlekraft og vilje. Ikke minst profilerer et slikt program partiet. Dette er ekte Frp-vare. Det står som en kontrast til Høyre som har valgt en annen strategi, nemlig å bevege seg mot sentrum og slipe ned alle skarpe høyrekanter.

100 dager er blitt alle nye politikeres målestokk etter at Franklin D. Roosevelt gjennomførte en rekke lovendringer i USA på så kort tid etter valgseieren i 1932. Lovendringene ga grunnlaget for New Deal og sosiale reformer som brakte USA, og ikke minst den amerikanske befolkningen, ut av ettervirkningene av krakket i 1929.

Det er på et ganske annet grunnlag Siv Jensen skal vise sin politiske aktivisme. Norge er anno 2013, i Frp-terminologi, «verdens rikeste land». Fordelingen av rikdom er bedre enn i de fleste andre land. Norge har også gjennomlevd en finanskrise, men har hatt en politisk infrastruktur og en forvaltning av ressurser som har brakt oss nesten skadefri igjennom. Der Roosevelt sto foran enorme utfordringer, står Jensen på et blankpolert dansegulv, pusset og gnikket av alle politikere før henne, for sikkerhets skyld godt impregnert med olje. Hun danser på forventningenes misnøye og tiltakende politikerforakt. Hun er på desperat jakt etter velgere som har forlatt partiet til fordel for Høyre som har tjent på å bevege seg mot sentrum og på å bli mer utydelig i sin profil.

Det er prisverdig av Frp å være klar i sin tale og i sine ambisjoner. Men vi skal ikke tro på henne av den grunn. Norge blir ikke et bedre land om Frp får hånda på rattet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.