DEBATT

Siv Jensens ansvar

Vanlige skattebetalere må ta regningen for de store selskapenes skattetriksing.

FORTGANG: Freias skattetilpasning er bare toppen av isfjellet. Finansministeren må få fortgang i arbeidet med å endre et system hvor slik oppførsel er lovlig, skriver innsenderen. 
Foto: Heiko Junge /  NTB Scanpix  
FORTGANG: Freias skattetilpasning er bare toppen av isfjellet. Finansministeren må få fortgang i arbeidet med å endre et system hvor slik oppførsel er lovlig, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ved hjelp av en smart skattetvist har Freia og eieren Mondelez sørget for å kutte sin egen regning drastisk. Mondelez' norske virksomhet betalte i 2008 over 100 millioner kroner i skatt. Etter en omstrukturering var regningen nede i 14 millioner i 2014.

Ifølge en masteroppgave ved Høgskolen i Molde, gjengitt i Finansavisen 20. juni, er det grunn til å tro at selskapet har handlet med seg selv til priser som har steget langt mer enn markedsprisene. Dette er en effektiv måte å flytte penger på uten at de beskattes.

Dette er etter alt å dømme lovlig, og dessverre ikke et enkeltstående tilfelle. Det er et strukturelt problem alle åpne økonomier sliter med. Utviklingsland og framvoksende industriland ble i perioden 2003- 2012 tappet for 6600 milliarder amerikanske dollar i ulovlig kapitalflukt. EU-kommisjonen har i løpet av det siste året åpnet saker mot Starbucks, Amazon, Apple og Google for ulike former for skattetilpasning.

Penger som forsvinner til enten ulovlig kapitalflukt eller lovlig skattetilpasning kunne vært brukt til å investere i skole, utdanning, helsetjenester og arbeidsplasser i landene. En løsning krever koordinert innsats på tvers av landegrenser, i tillegg til handlekraftige myndigheter som håndhever loven internt i hvert enkelt land. Da Sigbjørn Johnsen var finansminister, jobbet Norge aktivt for å tette hull i regelverk og innføre nye ordninger som ville gjøre skattetilpasning vanskeligere. Dette foregikk blant annet gjennom arbeid mot skatteplanlegging, gjennom OECD og endringer i våre egne lover og regler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer