<strong>FORTGANG:</strong> Freias skattetilpasning er bare toppen av isfjellet. Finansministeren må få fortgang i arbeidet med å endre et system hvor slik oppførsel er lovlig, skriver innsenderen. 
<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Heiko Junge /  NTB Scanpix &nbsp;</span>
FORTGANG: Freias skattetilpasning er bare toppen av isfjellet. Finansministeren må få fortgang i arbeidet med å endre et system hvor slik oppførsel er lovlig, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix   Vis mer

DEBATT

Siv Jensens ansvar

Vanlige skattebetalere må ta regningen for de store selskapenes skattetriksing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ved hjelp av en smart skattetvist har Freia og eieren Mondelez sørget for å kutte sin egen regning drastisk. Mondelez' norske virksomhet betalte i 2008 over 100 millioner kroner i skatt. Etter en omstrukturering var regningen nede i 14 millioner i 2014.

Ifølge en masteroppgave ved Høgskolen i Molde, gjengitt i Finansavisen 20. juni, er det grunn til å tro at selskapet har handlet med seg selv til priser som har steget langt mer enn markedsprisene. Dette er en effektiv måte å flytte penger på uten at de beskattes.

Truls Wickholm.
Truls Wickholm. Vis mer

Dette er etter alt å dømme lovlig, og dessverre ikke et enkeltstående tilfelle. Det er et strukturelt problem alle åpne økonomier sliter med. Utviklingsland og framvoksende industriland ble i perioden 2003- 2012 tappet for 6600 milliarder amerikanske dollar i ulovlig kapitalflukt. EU-kommisjonen har i løpet av det siste året åpnet saker mot Starbucks, Amazon, Apple og Google for ulike former for skattetilpasning.

Penger som forsvinner til enten ulovlig kapitalflukt eller lovlig skattetilpasning kunne vært brukt til å investere i skole, utdanning, helsetjenester og arbeidsplasser i landene. En løsning krever koordinert innsats på tvers av landegrenser, i tillegg til handlekraftige myndigheter som håndhever loven internt i hvert enkelt land. Da Sigbjørn Johnsen var finansminister, jobbet Norge aktivt for å tette hull i regelverk og innføre nye ordninger som ville gjøre skattetilpasning vanskeligere. Dette foregikk blant annet gjennom arbeid mot skatteplanlegging, gjennom OECD og endringer i våre egne lover og regler.

I årets skatteforlik var Ap en pådriver for å styrke denne delen av avtalen. Land-for-land-rapportering er en viktig del av dette, særlig for å ansvarliggjøre skatteparadiser og selskaper. Avsløringene i forbindelse med Panama Papers viser hva som ville vært offentlig dersom selskapene måtte rapportere for enkeltland og ikke bare på toppen av næringsstrukturen. Det ville antakeligvis også avslørt om Mondelez og Freia brukte riktige priser eller ikke da varer ble kjøpt internt.

Norge må presse på for at alle land innfører slik rapportering - og vi må skjerpe våre egne krav.

Dessverre er regjeringen skuffende passive, til tross for at vanlige skattebetalere må ta regningen for de store selskapenes triksing. Skatteetaten har mulighet til å gå inn i enkeltsaker, men kan ikke rydde opp alene.

Freia-saken er et trist eksempel på hvorfor vi hele tiden må holde trykket oppe for å utforme lover og regler som gjør at alle betaler sin del av spleiselaget til velferdsstaten. Det er Siv Jensens ansvar å rydde opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer