DEBATT

Debatt: Private barnehager

Siv Jensens barnehagemillionærer

Jensen kaller det en «heksejakt» når venstresiden engasjerer seg for at barnas penger skal gå til barna, og ikke privat berikelse.

- IKKE KONSTRUKTIVT: - Vi kan ikke ha en konstruktiv debatt om barnehagesektorens framtid så lenge finansministeren ikke vil erkjenne at politiske meningsmotstandere har legitime argumenter, skriver artikkelforfatteren, som selv er varsler i en tilsynssak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- IKKE KONSTRUKTIVT: - Vi kan ikke ha en konstruktiv debatt om barnehagesektorens framtid så lenge finansministeren ikke vil erkjenne at politiske meningsmotstandere har legitime argumenter, skriver artikkelforfatteren, som selv er varsler i en tilsynssak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Partiet for folk flest maner til forsvar av rikfolk. Siv Jensen mener barnehagemillionærer vet bedre enn pedagogen som møter barnet ditt om morgenen hvordan barnehager bør være.

Nylig annonserte Frp at de ville kjempe for «gründere og valgfrihet». Siv Jensen mener velferden ikke vokser fram fra en byråkrats skrivebord og trekker i anledningen fram Hans Jacob og Randi Sundby, som eier Norges største kommersielle barnehagekjede, Læringsverkstedet.

I 2017 omsatte Læringsverkstedet for tre milliarder kroner og hadde et driftsresultat på 102 millioner. Ekteparet hadde i 2017 en formue på 60 millioner kroner.

Det er altså millionærer Jensen peker på når hun skal forklare at «Fremskrittspartiets prosjekt og ideologi i bunn og grunn handler om å flytte makt fra politiske eliter til folk flest».

Ekteparet Sundby tilhører en bitte liten gruppe mennesker som tjener svært godt på landets ett- til femåringer.

Eli Sævareid eier Trygge barnehager AS, som driver under merkenavnet FUS barnehagene. Til sammen har Sævareid-familien nærmere 100 millioner i formue fordelt på ulike familiemedlemmer. Pengene kommer fra kommunale tilskudd til barnehagedrift og foreldrebetaling.

Trygge barnehager AS og eierselskapet Vista Holding AS, kom i medias søkelys i fjor, da Aftenposten skrev om hvordan over 900 millioner barnehagekroner hadde blitt investert, og delvis tapt, blant annet i spekulasjoner knyttet til investeringer i olje.

I motsetning til normal gründervirksomhet er barnehagedrift fullfinansiert av foreldrepenger og skattemidler. I en rapport fra revisorselskapet BDO (2018), bestilt av Kunnskapsdepartementet, kom det fram at barnehagesektoren preges av lav risiko og at «bransjen er relativt skjermet fra svingninger i markedet sammenlignet med andre alternative investeringer».

En annen av de store kommersielle barnehagekjedene er Norlandia Barnehagene, som tilhører Nordlandia Care Group. Selskapet eies av Roger Adolfsen og Kristian Adolfsen, som også driver salg av andre kommersielle tjenester innen helse- og eldreomsorg. Adolfsen-brødrene hadde i 2017 en formue på over 500 millioner.

Jensen kaller det en «heksejakt» når venstresiden engasjerer seg for at barnas penger skal gå til barna, og ikke privat berikelse. Har hun ikke fått med seg at det foregår et gryende opprør i Private barnehagers landsforbund (PBL)? Organisasjonen som skal representere de ulike private barnehagene i landet har kommet under kritikk for å favorisere de kommersielle kjedenes interesser. Kjedene sitter med stemmeflertall i organisasjonen, selv om de utgjør mindretallet av medlemsmassen. Makt og penger i barnehagesektoren er i ferd med å samles hos et lite mindretall mennesker, og kritikken av de kommersielle kjedene kommer i økende grad fra folk som jobber i barnehager.

Pedagogene bak aksjonsgruppen «Enkeltstående barnehager» er bekymret for at fagpedagogens rolle blir svekket dersom styrerommet i barnehagekonsern skal få kontrollere utviklingen av barnehagesektoren framover. De advarer også mot at «mange små barnehager står i fare for å bli kjøpt opp av de store kjedene», og at mangfoldet i sektoren er truet. De peker på at konsentrasjonen av penger og makt til dels skyldes et finansieringssystem som tildeler midler ulikt, noe som gjør det spesielt vanskelig for alle de enkeltstående barnehagene, men i mindre grad for de kommersielle kjedene.

Aksjonsgruppen stiller et betimelig spørsmål: Er det ønskelig med en framtidig barnehagesektor styrt av en håndfull store barnehageaktører med enorme finansielle muskler og makten som følger? Eller sagt annerledes, skal ditt barns hverdag i barnehagen være prisgitt godviljen til Hans Jacob og Randi Sundby, millionærparet som nylig forsøkte å kurtisere VGs lesere ved å forsikre om at det ikke er «pengene som driver» dem.

For foreldre er det spesielt bekymringsfullt at det er avdekket lavere bemanning i de største kjedene. Konsernbarnehagene har altså hatt færre voksne på jobb til å passe på barnet ditt enn kommunale og andre øvrige barnehager. Det kan tyde på at pengene ikke alltid går ditt de skal når kommersielle hensyn veier tyngst. Regjeringen har selv varslet behovet for en gjennomgang av regelverket og innført en bemanningsnorm.

Det bør bekymre finansminister Jensen at regnskapene i bare én av hundre barnehager er undersøkt, og at tilsyn med pengebruken i private barnehager har vist seg både vanskelig, tidkrevende og kostbart. Spesielt i konsern. Hans Jacob har selv forklart at han henter pengene «fra et annet selskap som driver med eiendom». Randi Sundby, som er utdannet pedagog, tar ut millionlønn for å selge sitt kommersielle pedagogiske opplegg til egen barnehagekjede.

Vi kan ikke ha en konstruktiv debatt om barnehagesektorens framtid så lenge finansministeren ikke vil erkjenne at politiske meningsmotstandere har legitime argumenter. Hun kan ikke omtale veldokumenterte forhold om stor profitt og lav bemanning som «heksejakt». Partileder Jensen kan heller ikke hevde å ville flytte makten fra eliten til folket når det hun gjør er å trekke fram noen veldig få rike menneskers rett til å berike seg på fellesskapet midler.

Barnehageforliket brakte mye godt med seg, men situasjonen i dag er en annen enn da forliket ble inngått. Det virker det ikke som om Siv Jensen har fått med seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer