KOMMENTARER

Siv Jensens skattesmell

Menon-rapporten gir enda et skudd for baugen for regjeringens kutt i formuesskatten.

FORMUESSKATT: Menon-rapporten viser at formuesskatten er svært dårlig skattepolitikk for å øke investeringene i norsk næringsliv, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORMUESSKATT: Menon-rapporten viser at formuesskatten er svært dårlig skattepolitikk for å øke investeringene i norsk næringsliv, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Å kutte formuesskatten er nesten ni ganger mindre effektivt for å tiltrekke seg investeringer i norsk næringsliv enn kutt i selskapsskatten, viser en ny rapport fra analysebyrået Menon, skrevet på oppdrag fra Finansdepartementet.

Det er enda et skudd for baugen for regjeringens skattepolitikk.

I en kronikk i VG 1. november i fjor begrunnet statsminister Erna Solberg kuttet med at det var en investering «i norske arbeidsplasser». I dag, under ett år etter, oppsummerer Aftenposten rapporten slik: «Formuesskatten virker nesten ikke».

Konklusjonen vil gi ytterligere skyts til regjeringens kritikere og støtte til Scheel-utvalgets konklusjon om å kutte selskapsskatten fra 27 til 20 prosent.

Vi bør imidlertid være varsomme med å delta i et internasjonalt skattekappløp, hvor selskapsskattene kuttes i en kamp om grenseoverskridende kapital. Debatten om et nytt norsk skatteregime må ha et europeisk, så vel som et nasjonalt perspektiv.

De siste 15 åra har vi opplevd en sterk vekst i investeringene i olje og gass og eiendom, men mindre i andre deler av økonomien. Nå som vi ser ut til å gå inn i ei tid med lavere oljepris er behovet for disse «andre» investeringene bare større.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.