DEBATT

Revidert nasjonalbudsjett:

Siv og Erna forsyner seg kraftig av framtidige generasjoners sparepenger

Erna Solbergs viktigste prosjekt har vært å samle de fire partiene på borgerlig side for å beholde makten. Prisen for det må framtidas generasjoner betale.

Bruker for mye: Finansminister Siv Jensen bruker opp neste generasjons sparepenger, skriver spaltist Hannah Gitmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Bruker for mye: Finansminister Siv Jensen bruker opp neste generasjons sparepenger, skriver spaltist Hannah Gitmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år i mai legger regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett. Hensikten er å justere for viktige endringer som har skjedd siden budsjettet ble lagt fram i oktober foregående år, og som har konsekvenser for norsk økonomi og som fører til behov for endret kurs. I tillegg legges et revidert statsbudsjett fram, noe som gir regjeringen muligheter til å omprioritere bevilgninger til ulike formål. Statsbudsjettet har en verdi på langt over tusen milliarder kroner, så hvilke prioriteringer som gjøres her har enorm betydning for samfunnets utvikling.

I dag ble regjeringen Solbergs reviderte budsjett for 2019 lagt fram. Det er hennes sjette reviderte budsjett som statsminister, men det er den nåværende regjeringskonstellasjonens første. En konstellasjon som i tillegg til å bestå av de opprinnelige partiene Høyre og Frp og seinere Venstre, i dag også består av KrF. Det reviderte budsjettet viser at utvidelsen av regjeringen også har ført til en utvidelse av pengebruken.

Nøkkeltallene fra det reviderte budsjettet viser at pengebruken øker i forhold til det som ble planlagt i budsjettet i fjor høst. Fra å ha en nøytral budsjettimpuls, altså at oljepengebruken øker i takt med veksten i økonomien og dermed ikke bidrar til å gi økt gass i norsk økonomi (en såkalt nøytral finanspolitikk), er impulsen i revidert budsjett positiv. Det betyr at regjeringen legger opp til at oljepengebruken igjen skal øke med mer enn økonomien vokser, slik tilfellet har vært i regjeringens første fem budsjetter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer