Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Siv og feminismen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FEMINISME: Hege Storhaug har misforstått en viktig sak. Min kritikk av Siv Jensen dreier seg om FrPs manglende feminisme, ikke om Hege Storhaug. Jeg har ikke og vil ikke angripe Storhaugs engasjement for minoritetskvinners rettigheter. Snarere tvert i mot, her gjør hun en viktig jobb og på mange områder er vi enige. Men når Storhaug hyller Siv Jensen som feminist så må jeg få påpeke at hun er på tynn is.

EN HOVEDÅRSAK til vold og undertrykking er patriarkalske strukturer og forestillinger om kvinners underordning, og menns overordning. Dette er strukturer som finnes verden over, avhengig av grad av likestilling. Arbeidet mot vold, også æresrelatert vold, handler ikke bare om vold, men også om en bred innsats for å styrke kvinners og jenters rettigheter. Å arbeide for kvinners rett til et liv uten vold har altså to sider. Den ene siden er å sikre henne mot vold gjennom rettssikkerhet og internasjonalt arbeid. Den andre siden er å sikre generell likestilling i et samfunn, også fordi det fører til mindre vold. Venstresiden må alltid ta et oppgjør med patriarkatet enten det er i Norge, i minoritetsbefolkningen eller internasjonalt. Derfor har jeg initiert et arbeid om hvordan vi kan lære av den tidligere svenske regjeringens erfaringer i arbeidet mot patriarkalsk vold. Det arbeidet må gå hånd i hånd med arbeidet for likestilling, fordi bred likestilling er en forutsetning for et varig oppgjør med patriarkatet.

DET ER HER FrP og venstresiden skiller lag. FrP har, som alle andre partier, inkludert Arbeiderpartiet, tatt tak i selve den konkrete voldsproblematikken. Samtidig arbeider imidlertid FrP mot det likestilte samfunn ved å være mot likestillingsloven, mot likelønnsarbeid og mot kvotering. Og dermed åpner de opp for fler patriarkalske strukturer, som igjen fører til et mindre fritt liv for kvinnen. For meg er dette en avgjørende svakhet i Frps politikk, som bidrar til at Siv Jensen ikke kan kalles feminist.