Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Siv og Knut angrer på «Uti vår hage»-sketsj

Reagerer på Nini Stoltenbergs narkospøk.

• Se Uti vår hage-innslaget her

(Dagbladet.no): Torsdag i forrige uke ble siste episode av «Uti vår hage» sendt på NRK. Særlig omdiskutert i episoden var en sketsj med eksnarkomane Siv og Knut Løvli - kjent fra «En kjærlighetshistorie» fra 2006 - og Nini Stoltenberg.

Her får vi se Siv og Knut spille seg selv som småbrukere. På gården dyrker de tilsynelatende grønnsaker og frukt - men i virkeligheten kjøper Knut inn råvarene fra butikken for ikke å såre en Siv som åpenbart ikke fikser bondelivet. I slutten av sketsjen kommer Nini Stoltenberg, setter seg ned på trammen og utbryter:

- Det eneste vi mangler nå er et skudd til kaffen!

- Forherliger misbruk

Nå angrer Knut Løvli på at han var med på sketsjen. Løvli er redd folk tror at han bidrar til å ufarliggjøre misbruk:

- Sketsjen er stort sett morsom, men vi var veldig imot at Nini skulle si akkurat denne replikken. Det Nini har gjort er å forherlige narkotikamisbruk, og det er det motsatte av det vi står for, sier han til Dagbladet.no.

Løvli opplever å ha fått mange negative tilbakemeldinger på sketsjen, både fra eksnarkomane og andre.

ANGRER PÅ AT DE BLE MED: Siv og Knut Løvli ble rikskjendiser gjennom NRK-programmet «En kjærlighetshistorie». Nå angrer de på et innslag for «Uti vår hage». Foto: AGNETE BRUN
ANGRER PÅ AT DE BLE MED: Siv og Knut Løvli ble rikskjendiser gjennom NRK-programmet «En kjærlighetshistorie». Nå angrer de på et innslag for «Uti vår hage». Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Han syntes det var problematisk å stille opp sammen med Stoltenberg, fordi han oppfatter at de to har et vidt forskjellig syn på rus og på det å bli rusfri:

- Hun har fått uttale seg veldig fritt om å være eksnarkoman, men jeg føler ikke at hun representerer meg og mine erfaringer. Hun kommer med uttalelser som jeg ikke er enig i mange ganger. Etter min mening har hun tidligere forherliget det å sprekke. Det å være narkoman er overhodet ikke noe å tulle med - alt handler om å overleve og holde seg frisk. Siv og jeg har slitt økonomisk og på alle måter, sier han. Dagbladet intervjuet Siv til lørdagsutgaven, og da erklærte hun seg strålende fornøyd

- Da hadde vi ikke fått med oss denne replikken. Vi trodde NRK hadde kuttet det bort. 

Kontroversiell artikkel

Nini Stoltenberg er ikke overrasket over Løvlis anger, og bekrefter at Siv og Knut også reagerte negativt på replikken - funnet på av Bård Tufte Johansen - da sketsjen ble spilt inn sommeren for halvannet år siden.

Stoltenberg tror imidlertid at de negative reaksjonene kommer fordi hun er en kontroversiell person blant mange eksnarkomane.

I 2006 skrev hun en artikkel for Samtiden sammen med Karl John Sivertsen, som skapte reaksjoner.

- Vi gikk blant annet ut mot den nulltoleransen for å sprekke som vi tradisjonelt har sett i norsk rusomsorg. Sprekker man mens man gjennomgår en behandling, har man tradisjonelt blitt kastet ut. Å problematisere dette prinsippet er lite populært hos mange tidligere misbrukere, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

image: Siv og Knut angrer på «Uti vår hage»-sketsj

- Det var også kontroversielt at vi diskuterte dilemmaet som kan oppstå hvis man må velge mellom å leve et helt jævlig liv som nykter eller ruse seg av og til. Jeg vet ikke, jeg har ikke noen fasit. Men mange av disse såkalte eks\'erne mente åpenbart at det ikke burde være lov å stille spørsmålet engang, sier Stoltenberg.

Etter hennes oppfatning kan den manglende åpenheten gjøre det enda vanskeligere å slutte.

Vil informere ungdom

Stoltenberg avviser at hun forherliger stoffmisbruk.

- Jeg tror det er mange misforståelser om hva jeg egentlig mener, og vil oppfordre til å lese Samtiden-artikkelen. Her er det overhodet ingen forherligelse. Det eneste vi spør er: Hvor langt kan man gå for å redde et liv? Skal ikke et liv også leves?

Knut Løvli forteller at han er i ferd med å opprette en stiftelse som skal drive informasjonsarbeid om farene ved misbruk. Han håper ikke at hans bidrag til sketsjen har skadet arbeidet med å samle inn penger til dette.

Ideen er å reise rundt på skoler sammen med tidligere misbrukere som har blitt alvorlig skadet, fysisk og psykisk, som følge av narkotikabruk.

- Jeg kjenner blant annet en fyr som har fått beinet spist opp av kjøttetende bakterier etter å ha smuglet heroin i et lik. Vi vil redde barn og barnebarn fra dette helvetet, forteller Løvli.

Søt og morsom

Bård Tufte Johansen påpeker at Siv og Knut var innom NRK for å se sketsjen før den ble sendt.

- De ble ikke forespeilet at replikken til Nini skulle kuttes bort. Det er kjedelig at de nå skulle ønske at de ikke var med, sier han til Dagbladet.

- Angrer dere for å ha sendt sketsjen?

- Det har jeg ikke tenkt over. Jeg tror Siv og Knut er redd for at sketsjen skal gå ut over dem, men det håper og tror jeg ikke at den gjør.

- Det er en søt og morsom sketsj med en liten, frekk slutt, sier han.

REAGERTE: Allerede da sketsjen ble spilt inn for snart to år siden var Siv og Knut kritiske til Stoltenbergs replikk.
KONTROVERSIELL: Nini Stoltenberg har hisset på seg mange eksmisbrukere med et par kontroversielle utspill.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media