Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Siv og Magica

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DONALD OG MAGICA: En av bokhøstens gode nyheter er at Jon Gisles klassiker «Donaldismen» (1973) er på vei tilbake på markedet. Gisles strålende analyse av Andeby-samfunnet står seg. Den skal også være supplert med nyere forskningsmateriale. Vi gleder oss. Men Donald-forskningen har ikke stått stille i åra som har gått. Snarere tvert imot, aldri har så mange skrevet om sitt forhold til Donald og Andeby. Dette skyldes den utmerkede tradisjon Egmont følger når de utgir «Donald Duck & Co. - De komplette årgangene». Dette verket er nå oppe i 45 bind og har nådd fram til 1961. I hvert bind har kjente og ukjente norske Donald-elskere skrevet forord. Innfallsvinkelen har variert; fra politisk forskning til rene kjærlighetserklæringer. Men alltid engasjert.

I DEN NYESTE boka tar en politiker ordet. Fremskrittspartiets formann og parlamentariske leder Siv Jensen har skrevet det hun kaller «en politikers upolitiske betraktninger om det gode livet i Andeby». Hvorfor er Andeby så populært? spør Jensen, og hun gir selv svaret: Fordi byen er befolket av dyr:«Selv elsker jeg dyr. Dyr er fantastiske skapninger, og det hender jeg blir så rørt at jeg griner når jeg ser søte dyr på tv. Selv har jeg hatt både gullfisk, katt og hund.»

HVEM TROR DU er Jensens favoritt? Dolly? Minni? Hetti, Netti og Letti? Å nei, ingen av dem. Jensen er ikke sein om å tone flagg. Den hun liker best, er Magica fra Tryll. Et friskt valg, men ikke helt ufarlig. Tross alt, vi snakker her om en samfunnsfiende, ei heks med et livsfarlig temperament, en terrorist som løper etter folk med poffbomber og en maniker som bare har ett mål i livet: Stjele fra onkel Skrue det kjæreste han eier, nemlig lykketiøringen, og smelte den om for selv å få all makt.

ALT DETTE VET SIV Jensen. Men gjennom teksten hever hun tryllestaven - og som en dyktig politiker får hun alle disse ubehagelige egenskapene til å bli usynlige. «Jeg tror faktisk hun er god på bunnen,» skriver Jensen. Hun har dessuten «bein i nesa og tæl i kroppen», og «hun nekter å la seg knekke». Hun er «ei handlekraftig og flott kvinne». Hun har «trekk som gjør henne til et godt forbilde,» skriver Jensen. Kjære Egmont, jeg har et ønske. La Gro Harlem Brundtland skrive neste forord. Om Madam Mim.